Els ecologistes titllen el parc eòlic de Roses d'''idea esbojarrada'' i una ''bestiesa ecològica''

Cinc entitats organitzen un macroconcert gratuït a l'Escala aquest dissabte sota el lema 'El Mar és Vida'

Les entitats contràries al projecte del parc eòlic marí de Roses (Alt Empordà) qualifiquen el parc Tramuntana com una "idea esbojarrada" i una "bestiesa ecològica contra la diversitat". Per això, i a l'espera que l'Estat aprovi el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM), continuen organitzant accions per demostrar l'oposició del territori a la instal·lació d'aerogeneradors davant del litoral de la Costa Brava. Reiteren que aniran "fins al final", tant des del punt de vista administratiu com judicial, per evitar que sigui una realitat.

Ferran Vallespinós, membre de l'Associació Stop macroparc eòlic marí, ha subratllat que, entre les darreres novetats en relació al projecte hi ha que a Europa "comença a tenir la mosca al nas": "Hem de fer veure a Europa que no es pot malmetre la biodiversitat amb fons europeus. Estem a favor de la transició emergència però en contra de la traïció ecològica i aixecar el parc en un espai tan reduït enmig de tres parcs naturals és una autèntica traïció ecològica".

A més, també adverteix que permetre la instal·lació d'aerogeneradors a la Costa Brava acabarà desembocant en una macroinfraestructura de 250. Vallespinós sosté que tant la prova pilot amb tres aerogeneradors com la primera fase amb 30 obririen la port a la instal·lació de molts més ventiladors. El motiu: que el compromís de la Generalitat amb horitzó 2050 és comptar amb 3.500 megawatts de potència d'eòlica marina "que se'ns diu que només es poden posar a l'Empordà". Segons el membre de l'associació, és una "trampa" i insta les administracions a "no enganyar" la ciutadania.

Macroconcert dissabte

La IAEDEN-Salvem l'Empordà, SOS Costa Brava, l'Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, el Fòrum l'Escala-Empúries i l'Entesa de l'Escala-Debat Constituent han organitzat, en col.laboració amb el músic Ramon Manent, per aquest dissabte a la platja de Riells de l'Escala un macroconcert gratuït per reclamar la retirada del projecte que es planteja en l'àmbit del Golf de Roses i la badia de Pals.

Després de la manifestació de fa un any, també a l'Escala, amb el lema 'Renovables sí però no pas així', l'acte de dissabte s'emmarca en la nova campanya d'accions de les entitats per promoure una reflexió crítica de la transició energètica a Catalunya i rebutjar l'actual model "basat en la producció d'energia centralitzada i en els oligopolis".

El macroconcert que porta per lema 'La Mar és Vida' també reivindica la necessitat de conservar la biodiversitat de la zona on s'ha projectat el parc eòlic marí en un entorn on existeixen vuit àrees de protecció i conservació del medi natural.

Representants de les cinc entitats organitzadores han comparegut avui en roda de premsa al Col.legi de Periodistes de Girona per donar a conèixer els detalls de la nova campanya d'accions.

El concert començarà a les set de la tarda i està previst que s'allargui fins passada la una de la matinada. Compta amb la participació de més d'una vintena d'artistes i grups musicals: Enric Casasses, Josep Tero, Neus Mar, Oreig de Mar, Quarts de Tres, Samuel Arderiu, Tres de Ronda, Xavier Marcos, Ballaveu, La Vella Lola, Mª Antònia Pujol, Mapa, Marcel Casellas i Alfons Rojo, Jaume Arnella, Entredós, Jaume Comas, Jaume Ibars, Adri Dilmé, Alenaires, Arjau Arrels Escalenques, Artur Gaya i Sergi Trenzano, Carme Callol, Chicho i Dolors, Corrandes son Corrandes, Eduard Cases i Teresa Tarrida.

El concert és gratuït però tothom interessat en col·laborar en les despeses ho poden fer fent una aportació econòmica a través del número de compte de l'associació Stop Macro parc eòlic marí.

Els impulsors de la iniciativa han fet una crida a la participació per mostrar un cop més el rebuig del territori a aquest projecte i a qualsevol de les mateixes característiques que es vulgui fer en aquesta zona que, segons els científics, constitueix el patrimoni natural marí més important de Catalunya.

Abans del concert, al migdia, hi haurà un debat sobre el model per a la transició energètica a Catalunya amb el doctor en Física Teòrica i investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Antonio Turiel, el doctor en Ciències Biològiques i investigador del CSIC, Ferran Vallespinós, i l'ambiontòloga i coordinadora de l'àrea tècnica de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera.

El macro concert és el tret de sortida d'un seguit d'accions que es duran a terme les properes setmanes i que també inclou una exposició i venda d'obres d'art, els beneficis de la qual es destinaran a finançar les actuacions contra el parc eòlic marí.