Puigdemont aprovarà el pressupost de Girona mitjançant una qüestió de confiança

CiU s'ha quedat sense el suport de la CUP que ja no s'abstindrà com en l'aprovació inicial

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, aprovarà el pressupost mitjançant una qüestió de confiança. La CUP ha confirmat aquest matí el vot en contra i ha justificat que no es tornarà a abstenir l'11 de març-com va fer en l'aprovació inicial- perquè els acords presos són insuficients i no comparteixen el model de ciutat. L'equip de govern, doncs, perd el suport necessari per aprovar el pressupost i l'alcalde diu que no té més alternativa que la qüestió de confiança.

Puigdemont ja compta que la perdrà i, a partir d'aquí, s'obre una període d'un mes per presentar un govern alternatiu. L'alcalde creu que no hi haurà acord polític entre l'oposició i, per tant, el pressupost quedarà automàticament aprovat. Girona viurà una situació inèdita en el ple de l'11 de març. L'alcalde, Carles Puigdmeont (CiU), se sotmetrà a una qüestió de confiança que li ha de permetre aprovar el pressupost d'aquest any. CiU, que governa en minoria, va comptar amb l'abstenció de la CUP i ICV en l'aprovació inicial del passat ple, però ara que els comptes s'han d'aprovar definitivament, la CUP ha decidit retirar-li el suport perquè considera que no s'ha arribat als acords que volien, que no tenen garanties de què tot es compleixi i perquè no comparteixen el model de ciutat.

Això deixa l'equip de govern sense avals per poder tirar endavant el pressupost, que va comptar amb els vots negatius de PPC i PSC en l'aprovació inicial. Tot apunta a què aquestes dues formacions, que han presentat al·legacions, mantindran el sentit del seu vot. No obstant això, el PSC ha tornat a picar l'ullet a l'alcalde i assegura que la formació està disposada a negociar perquè presenta al·legacions "realistes, possibles i responsables". L'alcalde reconeix que continuaran negociant fins al ple de març amb totes les forces -sobretot per debatre les al·legacions- però no creu que puguin arribar a cap acord que els permeti tenir vots suficients per aprovar el text.

"Sense altra alternativa que la qüestió de confiança"

Davant d'aquesta situació, l'alcalde ha assegurat que no té més alternativa que aconseguir aprovar el pressupost mitjançant la qüestió de confiança. Puigdemont reconeix que hi hauria una altra via possible: prorrogar el pressupost del 2012 i fer un pla d'inversions. L'alcalde ha descartat aquesta opció perquè considera que "no és viable ni bona per als ciutadans de Girona" perquè la proposta de pressupostos del 2013 "respon a les necessitats del moment i és una bona eina per lluitar contra la crisi". Prorrogar el pressupost, a més, suposaria que qualsevol ampliació de crèdit o modificació de partida hauria d'aprovar-se per ple.

Per això, l'alcalde de Girona aposta per sotmetre's a una qüestió de confiança. "Assumeixo el risc que suposa aquesta opció", ha assegurat Puigdemont, que ja compta que la perdrà. Si això passa, s'obre un període d'un mes perquè l'oposició presenti alternatives de govern. És a dir, caldria que entre els quatre grups de l'oposició (PSC amb set regidors, PPC amb tres, CUP amb tres i ICV amb dos) hi hagués un acord per sumar tretze regidors per tombar el govern de CiU, amb deu regidors. El repartiment de forces dels grups de l'oposició i les desavinences ideològiques fa pensar que no hi haurà cap alternativa, i més quan la CUP ja ha dit públicament que no pensa formar part de cap govern alternatiu amb el PSC o el PPC.

Si en el termini d'un mes cap dels grups aconsegueix promoure una moció de censura, el pressupost aprovat inicialment -i que incorporarà tant els acords presos amb la CUP i ICV com les possibles al·legacions que estimi el govern- quedarà aprovat automàticament, sense necessitat de tornar al ple.

Puigdemont acusa PSC i PP de voler fer caure el govern

Davant del canvi d'escenari que suposa el vot negatiu de la CUP, l'alcalde de Girona ha reconegut que tant ICV com la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) han mantingut una "actitud responsable" durant les negociacions. "Tot i que la CUP voti en contra del pressupost, sempre ha mantingut una posició honesta, malgrat que no compartim els motius que exposen", ha manifestat l'alcalde.

Ara bé, el discurs de Puigdemont s'endureix quan s'adreça a PSC i PP. "Volen fer caure el govern", ha assegurat l'alcalde, que considera que aquestes dues formacions han "bloquejat" els pressupostos. "No s'hi val a bloquejar el pressupost i no tenir cap alternativa", els ha etzibat l'alcalde, que critica que les dues formacions "diuen que són serioses" i, segons opina, han actuat "d'una manera radicalment diferent". "Els demano que deixin de fer politiqueria, no són els moments per fer aquest tipus de tripijocs", ha declarat l'alcalde.

La CUP justifica el vot negatiu

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha recordat aquest matí que quan el partit es va abstenir en l'aprovació inicial dels pressupostos va advertir que era "un punt de sortida" però que calia concretar els compromisos en les setmanes següents. Navarro recela dels acords que van tancar inicialment amb CiU perquè assegura que no els han donat "cap garantia" que s'acabin aplicant i que s'aprovin partides concretes per als conceptes que han introduït. "Volíem que es rebaixessin els sous dels càrrecs de confiança i abaixar partides en turisme o llums de Nadal però no han volgut, sembla que no són conscient de la situació d'emergència social que viu la ciutat", ha valorat Navarro, que considera que cal dotar amb més diners partides destinades a ajudes socials i promoció econòmica per davant d'altres, com el turisme.

Davant d'aquesta situació, la CUP ha fet una "crida a la responsabilitat" a la resta de grups del plenari i ha manifestat que l'equip de govern "té temps suficient" per arribar a acord amb d'altres grups. "CiU comparteix molt més el model de ciutat amb el PSC o amb el PPC que amb nosaltres", ha apuntat el regidor de Regrupament, Carles Bonaventura (partit que fa coalició amb la CUP). La CUP ha demanat que es convoqui una junta de portaveus urgent per trobar una sortida per a l'aprovació del pressupost que no passi per la qüestió de confiança que vol fer l'alcalde. També ha anunciat que presentarà al·legacions al pressupost.

El portaveu de la CUP ja ha avançat que en el ple del dia 11 de març votaran en contra de la qüestió de confiança pels mateixos arguments pels quals han votat contra el pressupost i també ha descartat formar part de cap govern alternatiu, en cas que algun altre grup vulgui promoure una moció de censura a l'alcalde. "El model de CiU no el compartim, però el del PSC el vam combatre durant 32 anys", ha manifestat Navarro.