Joaquim Nadal critica la qüestió de confiança plantejada per Puigdemont

L'exalcalde de Girona demana als partits de l'oposició el gest "patriòtic" d'arribar a pactes amb CiU pel bé de la ciutat

L'exalcalde de Girona Joaquim Nadal considera que la decisió de Carles Puigdemont de presentar al ple una qüestió de confiança per aprovar el pressupost del 2013 és una "mala opció". L'exbatlle creu que hi ha elements que farien possible el pacte de CiU amb més grups de l'oposició si estigués disposada a acceptar algunes de les al·legacions. Nadal creu que el "gest de força" de Puigdemont expressa la "feblesa" d'un govern en minoria i avança que això li pot passar factura a les urnes. No obstant això, l'exlíder socialista demana a l'oposició que faci un pas endavant "per patriotisme de ciutat" i intenti arribar a acords que permetin aprovar el pressupost sense recórrer a la qüestió de confiança.

Joaquim Nadal va ser alcalde de Girona durant 22 anys (1979-2002), quan el PSC gaudia de majoria per governar la ciutat. El proper dilluns, el ple de Girona viurà una situació insòlita a la política municipal de la capital gironina ja que l'actual alcalde, Carles Puigdemont (CiU), se sotmetrà a una qüestió de confiança que li ha de servir per aprovar el pressupost del 2013. CiU governa en minoria a la ciutat i no ha aconseguit el suport necessari per fer prosperar els comptes del 2013.


A través de la qüestió de confiança -que Puigdemont ja sap que perdrà-, l'alcalde té una eina per aconseguir que, si en el mes següent a la votació de la qüestió ningú presenta un govern alternatiu, el pressupost queda automàticament aprovat.

Per a l'exalcalde socialista aquesta maniobra de Puigdemont és una "mala opció". "Jo si fos l'alcalde intentaria per tots els mitjans aconseguir un acord, ja que sé que hi ha grups que estan disposats a parlar-ne", ha manifestat, en referència al PSC que s'ha mostrat obert a negociar. El govern local ha desetimat totes les al·legacions i només ha inclòs al pressupost aquelles mesures pactades en el moment de l'aprovació inicial amb ICV i CUP.

Per això, Nadal considera que si CiU accepta algunes al·legacions d'altres grups podria arribar a sumar més acords i aconseguir aprovar els comptes sense necessitats d'anar a la qüestió de confiança. Fins al moment, només ICV ha anunciat que s'abstindrà i la resta de grups -inclosa la CUP que inicialment s'havia abstingut- hi votaran en contra.

"Crec que l'alcalde no ha calculat que aquesta posició de força el pot fer sortir enfortit o afeblit, això ja ho veurem a les properes eleccions", alertai l'exalcalde socialista, que considera que aprovar el pressupost d'aquesta manera "no és bo per a la cutat".

Nadal ha demanat als partits de l'oposició -inclòs el PSC- que facin un gest "patriòtic" i facin "un pas endavant" per oferir un pacte a CiU que permeti l'aprovació dels pressupostos. "Són moments complicats i la ciutat no pot quedar empantanegada", ha manifestat.
 

  • Nadal considera que aprovar els pressupostos a través d'una qüestió de confiança és una mala opció
  • L'exalcalda demana a l'oposició que faci un esforç per pactar