El riu Ter multiplica per més de cent el seu cabal màxim habitual al seu pas per Girona

Es manté activat el pla Inuncat per l'augment dels cabals dels rius a la demarcació gironina

El Ter ha multiplicat per més de cent el seu cabal màxim habitual al seu pas per Girona, ja que aquest matí el riu ha arribat a tenir un cabal de 400 metres cúbics per segon mentre que dilluns passat el cabal màxim va ser de 3,5 metres cúbics per segon, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

També, el riu Fluvià ha assolit cabals superiors a l'habitual i ha arribat a un màxim de 824 m3/s a Esponellà quan fa dos dies marcava 2 m3/s en aquesta mateixa zona. Es manté activat el pla Inuncat per l'augment dels cabals dels rius a la demarcació de Girona.

Les fortes pluges de les darreres hores a la zona de les capçaleres dels rius ha provocat un fort augment dels cabals de rius, rieres i torrentsi en alguns casos s'ha multiplicat el cabal respecte al que hi havia fa només fa dos dies. Els rius més afectats han estat el Ter i el Fluvià i els seus afluents.

El riu Fluvià també baixava amb un cabal de fins a 330 metres cúbics per segon aquest matí i la riera d'Osor ho feia amb un cabal de 197 metres cúbics per segon al seu pas per Anglès. També, el riu Manol s'ha arribat a desbordar al seu pas per Vilatenim, a Figueres i també el passeig marítim de Santa Margarida a Roses ha quedat inundat a causes de les intenses pluges que han caigut durant les últimes hores i que han afectat sobretot la demarcació de Girona. Aquesta tarda, els cabals dels rius han reduït el seu tamany, però Protecció Civil manté activat el pla Inuncat.


 
Els embassaments han augmentat gairebé el seu volum en 60 h3. Només els embassaments de Boadella, Sau i Susqueda sumen un augment de més de 25 h3. En referència a maniobres de regulació que s'estan portant a terme als embassaments, destaca el de Boadella, que des de les dues del migdia la central hidroelèctrica està turbinant 7 m3/s i des d'un quart de quatre de la tarda s'està desembassant 40 m3/s més per òrgans de desguàs de la presa. En total uns 47 m3/s.

Els Bombers de la Generalitat han rebut des de la nit passada i fins aquesta tarda 178 avisos relacionats amb les pluges, mentre el servei d'emergències 112 ha atès 423 trucades.

Visita la galeria d'imatges amb fotografies de la llevantada.

VÍDEO: ACN