Creen l'Observatori del Campus de Salut com a 'lobby' de pressió pel nou Trueta

Des del Col·legi de Metges critiquen que no s'està avançant en el projecte

El Col·legi de Metges de Girona ha anunciat la creació l'Observatori del Campus de Salut de Girona, que inclou el nou Trueta i que exercirà de 'lobby' de pressió perquè el projecte es faci. La iniciativa té el suport del Col·legi d'Infermeres, l'IDIBGI, la UdG i la Cambra de Comerç i s'ha marcat com a objectiu aconseguir que es compleixin els terminis perquè l'equipament, "el més important dels propers 300 anys", sigui una realitat.

"O ens espavilem o ens passaran per davant", ha assegurat el metge i cap de l'àrea de cirurgia del Trueta, Antoni Codina. En aquest sentit, han remarcat que volen anar de la mà de les institucions i "ajudar-les en el que calgui" però creuen que no s'està avançant prou i que no se'ls té en compte.

La voluntat és unir esforços i esdevenir uns observadors externs de la tasca que facin les administracions. I és que, malgrat que el president de l'ens, Josep Vilaplana, ha insistit que aniran de la mà dels ajuntaments implicats –Girona i Salt- i la Generalitat, també ha admès que cal fiscalitzar la tasca que fan i que cada sis mesos faran una avaluació pública per saber "on som i què s'ha fet".

Més crítics, però, s'han mostrat altres dels integrants de l'observatori com el doctor Ramon Brugada o Codina. Tots dos han coincidit en què creuen que no s'ha avançat prou en el procés i que, de moment, no se'ls ha consultat. "Tenim la sensació que estem on estàvem el primer dia", ha dit Codina.

En aquest sentit, Vilaplana ha dit que les últimes notícies que tenen és que els ajuntaments estan treballant en la planificació urbanística i que aquest procés pot durar uns dos anys. "Nosaltres el que volem és que sigui una realitat com a molt tard en els termes que es van dir quan es va presentar –uns vuit anys-", ha afegit.

"No serà fàcil"

"El problema ara és solucionar d'una vegada per totes els temes urbanístics per poder passar a la segona fase i nosaltres poder participar en la definició del projecte", ha afegit Codina, que a més ha avisat: "O ens espavilem o ens passaran al davant i ens tocarà esperar 20 anys més".

Tots ells han admès que aquesta fase urbanística presenta múltiples dificultats per expropiacions i possibles litigis judicials i que això podria allargar el procés. "No estem dient que això sigui fàcil perquè hi haurà moltes dificultats en totes les fases però nosaltres volem ser un recull de totes les sensibilitats professionals i que puguem entre tots fer realitat el projecte", ha afegit la directora de l'IDIBGI, Magda Nadal.

D'altra banda, Brugada ha apel·lat a la vocació "metropolitana" del projecte que ha de permetre que Salt i Girona liderin la iniciativa més "important" dels propers 3000 o 400 anys.

Obert a tothom

Al capdavant de l’observatori hi haurà els doctors Ramon Brugada, Magda Nadal, Antoni Codina i Wifred Ricart, els quals en formaran la comissió permanent i seran els encarregats d’obtenir la informació de seguiment necessària i de fer-la pública semestralment. A més, està obert a rebre el suport d'altres institucions i entitats i se n'ha informat directament al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la delegació de Salut a Girona, la gerència de l'ICS/IAS i els ajuntaments implicats.

El nou campus, que es construirà en uns terrenys a cavall entre Girona i Salt, ha d’incloure el nou Trueta, les facultats de medicina i d’infermeria de la Universitat de Girona i l'Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), entre altres equipaments.