El Trueta supera les 500 operacions de fetge per via laparoscòpica en 17 anys

L'hospital gironí realitza entre 60 i 70 cirurgies de tumors hepàtics

L'any 2005 l'hospital Josep Trueta de Girona introduïa una nova tècnica per operar tumors de fetge. Es tractava de la via laparoscòpica, en què s'introduïa una petita càmera per orificis a la cavitat abdominal i permetia als professionals veure dins de l'abdomen i no haver de fer una cirurgia oberta.

Era una alternativa menys invasiva però que els professionals feien servir només per a tumors petits i ben localitzats. Entre el 2005 i el 2010 es feien només un parell d'operacions a l'any amb aquesta alternativa quirúrgica.

El 2010 el Servei de Cirurgia General i Digestiva del Trueta va apostar per una transformació en la via d'abordatge d'aquestes operacions i apostar més per la laparoscòpia, ja que era una tècnica menys invasiva pel pacient. Els professionals de la untat van fer molta formació i el responsable de la Unitat Hepatobiliar i Pancreàtica va fer una estada a l'hospital Henri Mondor de París per aprendre com aplicar-la de forma més freqüent.

El 2013 la via d'abordatge preferent en operacions de càncer de fetge ja era la laparoscòpia. Ara, aquest any el Trueta ja ha fet més de 500 operacions amb aquest mètode. Actualment el 90% de les cirurgies per tumors hepàtics que es fan en el Trueta son a través d'aquest mètode. A l'hospital gironí s'hi operen entre 60 i 70 persones a l'any per càncer de fetge. El 10% restant de les operacions que no es fan amb laparoscòpia, son amb cirurgia robòtica.

El doctor Santi López Ben, responsable de la unitat, assegura que ara només s'opta per operar amb cirurgia oberta aquells casos "en què cal fer moltes reseccions i que comportarien un increment de temps". La Unitat Hepatobiliar i Pancreàtica de l'hospital gironí està formada per dos cirurgians i quatre cirurgianes.

En el 60-65% dels casos, el càncer al fetge és fruit d’un procés de metàstasi, mentre que només en el 10-15 % dels pacients el tumor hepàtic és primari, és a dir, s’origina al fetge mateix. La resta són càncers a les vies biliars o lesions benignes.