Les peticions d'un professor a una alumna de la UdG: pintar-li el cos, anar al Puigmal o al Liceu

L'estudiant publica la carta del docent investigat i que ha absolt la universitat

Una exalumna de la Universitat de Girona ha publicat avui a Twitter una carta que suposadament li va enviar un professor de Filosofia de la UdG l'any 2017 on li feia un seguit de propostes per a un treball de curs. En el text, un document redactat a ordinador sense signar ni amb segell de la universitat, li proposa un seguit de "proves" diverses com ara anar al Puigmal, al Liceu o bé escriure sobre el seu cos textos d'autors grecs.

La publicació d'aquesta carta arriba després que la UdG va resoldre favorablement en la defensa del professor denunciat per assetjament sexual i que l'endemà mig centenar d'alumnes es van concentrar al rectorat reclamant una revisió dels protocols que, al seu entendre, no funcionen.

Del polèmic document (que es pot llegir íntegrament aquí), se'n destaquen alguns passatges com ara quan li proposa "seleccionar un text de qualsevol autor grec entre Parmènides i Plató i sol·licitar al professor de l’assignatura que us el copiï sobre el cos, en la llengua original, amb bona lletra i poca llum", deia. "Les quatre propostes no són excloents. Se’n pot portar a terme més d’una o, fins i tot, totes quatre. De fet, aquesta seria l’opció més coherent si es vol aspirar a obtenir la puntuació màxima de l’assignatura", afegia la carta. Aquestes quatre opcions es podien intercanviar per qualsevol opció que impliqués "algun tipus d’interacció, espiritual o corporal, amb el professor".

Prèviament també li proposava pujar al Puigmal per, un cop allí, "mirar-lo" i "abraçar-lo molta estona" o bé assistir amb ell al Liceu a veure l'òpera Tristany i Isolda per posteriorment escriure un assaig que "giri entorn dels temes amor i obsessió".

En declaracions al diari ARA, el professor ho emmarca en una broma, que "no va interferir en cap cas en la parcel·la acadèmica", i que en un altre correu li resolia els dubtes sobre el treball. Dues exalumnes més van aportar el seu testimoni a la comissió i ho van relatar a aquest mateix diari. "Venia a parlar amb mi al bar de Lletres. Jo li vaig parar els peus i vaig deixar d’anar a les classes com a oient. Al principi et sents important, perquè el professor et ve a preguntar, però després era massa insistent i vaig traslladar-li la meva incomoditat", diu.

Una altra noia assegura que va viure una situació similar fins que en una revisió d’un examen al despatx, ell "va acostar-se-li excessivament" i ella se'n va anar incòmoda i enfadada. Segons els membres de la plataforma Faràs Alguna Cosa? (FAC), formada per estudiants de la UdG, en aquesta investigació interna s’hi van aportar moltes proves que eren "més que suficients" per acreditar aquest assetjament tot i que va ser rebutjades.

Malgrat tot, la FAC insisteix que no busca "revertir" la resolució publicada aquesta setmana, sinó canviar de forma integral el protocol perquè en futures denúncies no "es blanquegi" la situació d'assetjament. De fet, un dels elements que els estudiants critiquen és que en casos d'assetjament lleu, com ara un insult masclista, quedi prescrit al cap d'un any.

Per la seva banda, la vicerectora de Territori i Compromís Social, Sílvia Llach, assegurava ahir que aquest protocol està en revisió constant. De fet, després de cada cas que es tracta en aquesta comissió hi ha una revisió del protocol per analitzar si funciona bé o cal millorar-lo.

Al mateix temps, el vicerector de Comunicació de la UdG, Salvador Martí, afegia que actualment el Departament de Feminisme de la Generalitat també està fent una revisió dels protocols d'actuació en aquests casos. Per això Martí deia que quan hi hagi aquest marc aprovat pel Govern es treballaran possibles mesures que ajudin a actualitzar el protocol de la universitat.