Les romaneses explotades sexualment al 'Dallas' tornen a exercir

La policia estatal confirma que cap de les trenta noies ha demanat protecció o ajuda per retornar al seu país

Les prostitutes romaneses que treballaven al club 'Dallas', a Agullana (Alt Empordà), quan la setmana passada la policia estatal va desarticular una xarxa de proxenetes que les explotaven han retornat a la feina. Segons ha explicat el cap de la unitat d'Estrangeria a Girona, Antonio Bragado, cap de les trenta noies ha demanat protecció ni s'ha acollit als programes d'ajuda que permeten, per exemple, el retorn al país d'origen. Bragado assegura que la majoria de les noies sabien què venien a fer però que les van enganyar en les condicions econòmiques i, per això, estan "pressionades" -fins i tot amb pallisses- per seguir guanyant diners.

"Per als proxenetes són com màquines a explotar", manifesta. La setmana passada, la policia estatal va desarticular dos grups criminals que explotaven sexualment noies de nacionalitat romanesa al club 'Dallas'. L'operació es va tancar amb 19 detinguts -entre els quals hi havia els dos caps de les organitzacions- i set van ingressar a presó. Durant la investigació, que ha durat un any, la policia va arribar a identificar 215 víctimes directes que havien treballat al prostíbul empordanès.

Una setmana després que es destapés l'operació contra aquest grup de proxenetes, i segons ha avançat TV3, la trentena de noies que treballen al club han retornat a la feina. El cap de la unitat d'Estrangeria de la policia estatal a Girona, l'inspector Antonio Bragado, ha confirmat que cap de les noies s'ha acollit als diferents programes de protecció que, entre d'altres, inclou el retorn al seu país d'origen.

Bragado ha detallat que en operacions d'aquest tipus ofereixen a les prostitutes l'opció de denunciar els proxenetes i, a canvi, obtenir protecció. "Són unes mesures similars a les que s'ofereixen a les dones maltractades, vehiculades per ONG o per l'Institut Català de la Dona", ha assenyalat l'inspector, que reconeix que és habitual que les noies no s'acullin a aquestes mesures d'ajuda. "Nosaltres mantenim el contacte amb elles, però moltes no volen denunciar", assegura. De totes maneres, l'inspector ha explicat que en els casos en què realment una noia ha vingut enganyada i ha acabat exercint la prostitució "sempre troba la manera de denunciar", ja sigui a través de l'ambaixada o de la policia.

"Són màquines a explotar"

Preguntat sobre per què les noies decideixen restar al prostíbul, Bragado assegura que és per "pressió econòmica" i perquè els caps de l'organització les han convertit en "submises". Segons ha detallat, moltes de les noies sabien abans d'arribar a territori català que venien a prostituir-se, tot i que les havien enganyat en les condicions econòmiques. "Els captadors els hi diuen que guanyaran molts diners però després arriben aquí i han contret un deute i, a més, s'han de pagar fins i tot el paper higiènic o els preservatius, quan elles pensaven que es farien riques en tres mesos", relata l'inspector.

Per això, Bragado considera que moltes han decidit tornar a la feina per poder seguir guanyant diners i retornar el deute que tenen amb l'organització. "Per als proxenetes són com màquines a explotar", apunta l'inspector de la policia estatal, que assegura que la majoria d'elles han rebut pallisses si s'han revelat per demanar més diners o exigir que se'ls pagui allò que se'ls havia promès. "D'aquesta manera aconsegueixen domar-les, que siguin submises i que treballin sense replicar", apunta.

Fins al punt que, segons assegura Bragado, hi ha noies que mentre la policia els va prendre declaració es van mostrar "orgulloses" de pertànyer a aquest clan romanès. "Segurament si no estiguessin dins el clan no treballarien en un club i ho farien a la carretera", conclou Bragado.