Protecció Civil allarga l'onada de fred fins dimarts

Les temperatures baixaran dels -5ºC al Pirineu, Prepirineu, Catalunya central i comarques de Girona

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) mantindrà almenys fins dimarts la prealerta del pla Procicat per la situació de risc per fred a Catalunya. En les properes dues nits, les mínimes tornaran a baixar sota zero a pràcticament tot el país, especialment a les comarques del Pirineu, Prepirineu, Catalunya central i Girona.

En aquestes zones, els termòmetres poden baixar fàcilment dels -5ºC i acostar-se als -10ºC. Només a primera línia de la costa central i sud, i en els llocs on bufi més el vent, s'escaparan de les fortes glaçades. El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha demanat a la ciutadania que tingui especial cura amb els aparells de calefacció i en garantir una bona combustió.

"És un tema recurrent i som molt insistents però la idea és que les estufes han d'estar sempre en bon estat", ha assenyalat Delgado, que ha lamentat les tres víctimes mortals d'aquest dissabte en dos incendis en habitatges de Vilanova i la Geltrú i la Bisbal del Penedès. "En dies de molt de fred hi ha la tendència de fer servir aparells antics, que potser no funcionen del tot correctament. Per això insistim que han d'estar en bon estat i que no hem de tapar les reixes de ventilació", ha continuat el subdirector de Protecció Civil. "I a la nit també tenir molta cura amb espelmes, brasers i evitar que les xemeneies quedin enceses ja que alguna guspira podria encendre les cortines o el parament de la llar", ha avisat Delgado.

El subdirector de Protecció Civil ha remarcat però que aquest diumenge a banda de les fortes glaçades en alguns punts del país -especialment a les comarques gironines- "no hi hagut incidències destacables". De cara a dilluns i dimarts, les temperatures continuaran de rigorós hivern però no s'espera un nou episodi important de nevades. "El Servei Meteorològic no ens ha informat de noves nevades, però qualsevol precipitació pot ser en forma de neu. De fet, en aquests moments s'observen flocs en diferents punts de la Selva, el Vallès i l'Alt Maresme per sobre dels 300 metres", ha comentat Delgado, que ha avançat que si no hi ha més novetats en el pronòstic el Procicat quedarà en prealerta i "es desactivarà quan puguin les temperatures".

Alerta per vent i mala mar

Pel que fa al vent, es manté fins aquest diumenge al vespre la prealerta del pla Procicat per ratxes de fins a 126 km/h a l'Alt Empordà. D'altra banda, el pla Inuncat també es manté en prealerta per estat de la mar, amb onades que poden ser superior a 2,5 metres d'alçada (maregassa) amb mar de fons de nord a les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà.