Forta baixada de temperatures i nevades a partir dels 500 metres

Protecció Civil assegura que els episodis de neu seran puntuals a les comarques gironines

Protecció Civil ha incrementat el Pla Neucat davant un important descens de les temperatures que es registrarà les properes hores. Concretament aquestes es dividiran en dues fases; la primera donarà inici aquesta tarda i es mantindrà fins a les dotze de la matinada i la segona partirà a aquella hora i fins a les dotze del migdia de demà dissabte.

En aquesta primera fase es calcula que poden caure volves a les comarques gironines a partir dels 500 metres d'alçada i de forma puntual. Amb tot, el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, ha advertit que en la segona fase s'espera que entrem "en un risc de 4 sobre 6", deixant la cota de neu a partir dels 200 metres "on ja podria agafar" i que fins i tot es podrien registrar precipitacions a la costa de forma anecdòtica. Amb tot, les comarques gironines escaparan d'aquestes precipitacions.

En cotes més elevades, a partir dels 700 metres, ja es registraran gruixos més importants que poden arribar fins als 20 centímetres tot i que les províncies més afectades seran les de Tarragona i Barcelona. La baixada de temperatures es mantindrà fins el proper dimecres, tot i que no s'esperen precipitacions. La temperatura a partir de 1.500 metres serà d'uns 5-6 graus sota zero. Diumenge, les temperatures poden ser d'uns dos graus arran de la costa i de 36 graus sota zero a 5.000 metres però és possible que no afecti directament les comarques gironines.

A la Costa Brava es poden registrar onades d'uns 2,5 metres d'alçada per la tramuntana que s'hi espera bufarà entre avui i demà.

Antecedents

Oriol Puig ha especificat que en cap cas les nevades seran tan importants com les que es van registrar el passat 8 de maig de 2010 quan 95.000 alumnes gironins es van quedar sense poder assistir a classe, els accessos a Girona van quedar bloquejats, el transport públic va deixar de funcionar i 120 municipis van patir un tall en el subministre elèctric que va durar dies.


 
Activat el protocol d'emergències a l'autopista

Davant les previsions de nevades, Abertis Autopistas, ha activat el seu protocol d'emergències destinat a facilitar la mobilitat i la seguretat de la circulació a les autopistes AP-7, AP-2, C-32 i C-33.

El dispositiu per fer front a les nevades en aquestes xarxes compta amb un total de 45 vehicles llevaneus i/o estenedores de sal, 9 vehicles lleugers d'intervenció, 15 retropales i 12 motoanivelladores, així com 7 grues per al moviment de vehicles pesants, tots ells distribuïts al llarg de les 19 bases de vialitat hivernal de què disposa a la seva xarxa de Catalunya i Aragó.

Així mateix, els dipòsits de fundents sòlids d'Abertis emmagatzemen un total de 8.720 tones de sal. El dispositiu contempla la mobilització de fins a 250 persones en funció del nivell d'alerta.