Els assaltants d'Arbúcies van intimidar la víctima amb pals i un ganivet

Els lladres eren de l'Europa de l'Est i van fugir a través del bosc que envolta la masia

Els cinc assaltants que van entrar al mas 'Can Vinyota' d'Arbúcies (Selva) van intimidar la dona amb una ganivet i la van amenaçar amb pals perquè els digués on tenia els objectes de valor. Els lladres van sorprendre la víctima, una dona alemanya de 65 anys, quan es trobava sola a casa perquè el seu marit havia sortit a comprar al poble.

De tots ells, només n'hi va haver un que va parlar, però la víctima assegura que eren romanesos perquè li va reconèixer accent de l'Europa de l'Est. Els lladres es van endur francs suïssos de la casa, un ordinador i joies. També van arrencar un anell que la dona portava al dit i li van fer un trau. Després d'arreplegar el botí, van fugir a través del bosc.

El degoteig d'assalts violents a les comarques gironines no s'atura. Aquest cop, els lladres van entrar en un mas d'Arbúcies conegut com a 'Can Vinyota', que es troba molt a prop de la planta embotelladora de Font del Regàs. L'assalt va tenir lloc aquest dimecres pels voltants de les nou del matí.

A 'Can Vinyota' hi viu un matrimoni alemany d'edat avançada i a aquella hora la dona -que té uns 65 anys- es trobava sola a l'habitatge perquè el seu marit havia baixat al poble a comprar. De sobte, cinc encaputxats van sortir d'entre els arbres (la casa està envoltada de boscos) i van amenaçar la mestressa.

Els lladres van esgrimir-li un ganivet i també la van intimidar amb pals perquè els digués on guardava els objectes de valor. Tot i que la masia té alarma, en aquells moments estava desconnectada perquè la dona era a l'habitatge.

De tots els lladres, només un va ser qui va parlar. La dona sospita que els assaltants eren de l'Europa de l'Est -possiblement, romanesos- perquè va reconèixer l'accent. Segons la víctima, podrien estar conxorxats amb un grup que fa feines de tala d'arbres per la zona. A més, els lladres ja sabrien a quina casa havien d'anar perquè els hi haurien marcat el camí.

Francs suïssos, joies i un ordinador

Els lladres van lligar la dona i li van exigir que els digués on era la caixa forta. Com que ella els va respondre que no en tenien, la van obligar a dir-los on guardava els objectes de valor. Els assaltants, que van actuar amb rapidesa, van endur-se diners (francs suïssos), joies i un ordinador que el matrimoni tenia a l'habitatge.

A la dona, a més, també li van fer una ferida al dit, perquè li van arrencar l'anell que hi portava. Després, els lladres van marxar a través del bosc. Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i treballen per intentar localitzar-los.

L'assalt d'aquest dimecres va tenir lloc a plena llum del dia. No és el primer cop que uns lladres fan de les seves en aquest indret de les Guilleries, tot i que fins ara mai havien assaltat ningú a casa seva.

"A vegades roben ferros o verdura, i fa uns dos anys uns lladres també van entrar en un altre mas que hi ha per aquí a la vora, però quan ningú era a dins", ha explicat un veí, en Pau Vila, que viu a uns 500 metres de 'Can Vinyota'. "Aquí ens coneixem tots, i pensem que això és un fet aïllat", assegura Vila, que també afirma que, de moment, ells no tenen por.

El segon a plena llum del dia

L'assalt a 'Can Vinyota' d'Arbúcies ha tingut lloc pocs dies després que se'n cometés un altre a la demarcació, també a plena llum del dia. En aquest cas, les víctimes van ser un ancià de 93 anys i la seva cuidadora a Pontós (Alt Empordà). Quatre lladres els van robar uns 500 euros, un rellotge Rolex i l'anell de matrimoni de la cuidadora.

Divendres passat a la nit també hi va haver un altre assalt, en aquest cas al mas 'Can Mingo' de Campdorà (Gironès). Aquí, els lladres van assaltar una anciana egípcia de 65 anys, la van lligar i li van robar diners i joies.

Aquests assalts s'afegeixen al degoteig de casos que les comarques gironines han registrat durant les darreres setmanes. A finals de gener, un lladre va irrompre en un xalet de la urbanització Roca de Malvet de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) i va robar i apallissar la propietària, de 68 anys. Fins i tot, arran de l'agressió, la víctima va haver d'ingressar a l'hospital, perquè el lladre li va fer caure una dent, li va provocar un trenc al cap i li va fissurar la tíbia.

Aquest assalt va passar poques hores després que quatre encaputxats lliguessin i emmordassessin una àvia de Rupià (Baix Empordà) i la seva cuidadora. El mes de gener també hi va haver altres assalts violents ala demarcació, tots al Baix Empordà. El dia 20, dos encaputxats van assaltar una família d'origen belga a Pals, van atacar el pare amb una pistola elèctrica i els van deixar lligats al llit. Se'n van endur un botí d'uns 15.000 euros.

A més, el dissabte 19 de gener, quatre lladres van sostreure 20.000 euros i joies del domicili d'una família algeriana de Platja d'Aro. I el dia 15, tres encaputxats van robar 5.000 euros i un mòbil a l'amo d'una casa de Sant Feliu de Guíxols.