Torramadé no va voler comprar el silenci d'Amador segons la comissió d'investigació

L'expresident no apareix al primer ple presidit per Joan Giraut

La comissió d'investigació de la Diputació de Girona conclou que l'expresident, Jaume Torramadé, no va intentar comprar el silenci de l'assessora Minerva Amador amb diner públic. El ple ha donat el vistiplau a les conclusions de la comissió. "Ni s'ha sol·licitat ni s'ha pagat cap quantitat que no es correspongui amb una finalitat acreditada", conclou.

La comissió ha pres declaració a tots els implicats excepte Amador, que no va comparèixer. El ple també ha donat el vistiplau a adoptar mesures per millorar la transparència com publicar els contractes superiors a 6.000 euros al web. El d'aquest dimarts ha estat el primer ple presidit per Joan Giraut. Torramadé, que ara és diputat ras, no ha aparegut.

La Diputació de Girona ha tancat la primera comissió d'investigació de la seva història, convocada a petició de tots els grups per descobrir si l'expresident va tenir intenció d'utilitzar 50.000 euros del pressupost de la corporació per pagar a l'assessora i evitar que el denunciés per assetjament sexual. Un assumpte que, segons la versió de Torramadé, es tracta d'un intent d'extorsió per part d'Amador.

Sense entrar a valorar els fets que estan en mans de la justícia, la Diputació va crear la comissió per esclarir si hi va haver intenció de malversar fons públics durant la presidència de Torramadé. Al llarg de quatre sessions, la comissió formada per diputats de tots els partits amb representació a la Diputació ha escoltat les versions i declaracions de tots els implicats excepte Minerva Amador, que no va comparèixer tot i que li van donar dues oportunitats per fer-ho.

Aquest dimarts, el ple ha aprovat les conclusions de la comissió que, en base a les declaracions i a la documentació analitzada, determinen que no hi ha hagut malversació de fons públics, ni tampoc intenció de fer-ho. "Tots els declarants han manifestat que no hi havia intenció que els diners sortissin de la Diputació", resolt la comissió.

El que no inclou la comissió és la versió de Minerva Amador. Tot i això, el nou president de la Diputació, Joan Giraut, ha assegurat que els membres de la comissió han fet un gran esforç per arribar fins al final i ha negat que aquesta investigació s'hagi tancat en fals. "Els resultats no deixen lloc a dubtes, no s'ha fet mal ús de ni un sol euro de la corporació", ha afirmat Giraut.

En la mateixa línia, la portaveu del PSC, Pia Bosch, i el president del grup d'ERC, Lluís Sais, han assegurat que haurien preferit no haver de constituir aquesta comissió d'investigació però que, un cop feta, estan satisfets dels resultats perquè han pogut esvair qualsevol ombra de dubte que planés sobre la gestió de Torramadé al capdavant de la Diputació.

A banda de detallar les conclusions, la comissió també ha decidit adoptar mesures per garantir una major transparència com fer pública trimestralment al web de la Diputació els contractes menors superiors a 6.000 euros o publicar l'estat d'execució del pressupost cada semestre.

Plens sense Torramadé

El d'aquest dimarts ha estat el primer ple amb Joan Giraut com a president. Jaume Torramadé, que va dimitir del càrrec el 23 de gener, és ara diputat ras però aquest dimarts la nova cadira que ocupa ha quedat buida perquè no ha comparegut. És el tercer ple sense la presència de Torramadé, tot i que el primer des que és oficialment expresident.

El ple d'aquest dimarts també ha aprovat canvis en el cartipàs. Jaume Torramadé no s'encarregarà de cap àrea concreta i continuarà com a diputat ras.

El fins ara portaveu de CiU a la Diputació, Pere Vila, ha deixat finalment el càrrec. Ho havia de fer abans, des que va sortir escollit diputat al Parlament de Catalunya, però va decidir quedar-se fins passar aquesta crisi dins la institució. Tots els grups li han reconegut el bon tarannà i la feina feta durant aquest temps.