Torramadé hauria volgut pagar a Amador amb diners de la seva butxaca

El cap de protocol reitera que va negociar amb l'exassessora per ordre del president

A la primera comissió d'investigació de la història de la Diputació de Girona estaven citats l'encara president fins que el ple d'aquesta tarda accepti la seva renúncia, Jaume Torramadé, el seu cap de gabinet, Josep Maria Bros, l'assessor Fidel Rincón, l'assessora Minerva Amador i el cap de protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant. També han escoltat la declaració del secretari de la corporació, Jordi Batllori. Són totes les persones que podien esclarir si realment hi va haver un acord per pagar 50.000 euros d'indemnització a Amador i si es plantejava fer-ho amb diners que sortissin del pressupost de la Diputació.

Les compareixences no són obligatòries. Minerva Amador no ha comparegut tot i que, segons fonts de la Diputació, tenia intenció de fer-ho. El motiu és que ha patit una crisi d'ansietat avui mateix i l'han hagut d'atendre a l'hospital Santa Caterina de Salt. La resta, han comparegut tots davant els sis membres de la comissió.

A la sortida, l'encara president, Jaume Torramadé, ha explicat que la seva compareixença ha servit per negar totes les acusacions que li han fet. "Jo no he fet mai cap negociació", ha afirmat Torramadé que ressalta que si ni tan sols hi va haver negociació, encara menys la intenció de fer servir diners de la Diputació de Girona per pagar una eventual liquidació a Amador. "És evident que no existeix aquesta possibilitat", ha assegurat Torramadé.

La versió de Torramadé és totalment oposada a la del cap de protocol, Josep Maria Amargant, que a través del seu advocat ha assegurat que va negociar amb Amador per ordre expressa del president. Segons ha explicat Amargant, es va arribar a un principi d'acord amb l'assessora per pagar-li 50.000 euros en concepte d'indemnització tot i que els assessors no tenen liquidació perquè no tenen contracte laboral.

"Els diners havien de sortir de la butxaca del senyor Torramadé", ha afirmat el lletrat, Joaquim Oliva que ha detallat que Amador va demanar que se li paguessin els diners a través d'una companyia de teatre anomenada 'la Paròdia' perquè "no volia tenir cap tipus de contacte ni amb Torramadé ni amb gent del seu entorn". Finalment, segons Amargant, la negociació es va estroncar perquè Torramadé va presentar una denúncia per extorsió contra Amador.

Un altre assessor de la Diputació de Girona, Fidel Rincón, també ha declarat a la comissió. Segons ha explicat, ell és amic des de fa molts anys de Minerva Amador i per això la va acompanyar en part del procés. Segons Rincón, Amador està molt afectada per l'episodi que va viure i volia deixar d'estar vinculada amb la Diputació per demanava una compensació a canvi.

El mateix Rincón la va acompanyar a una reunió amb Amargant al Tir Olímpic de Girona el dia 15 de novembre per trobar una sortida a la crisi. "Jo vaig haver de marxar abans, però havien arribat a un principi d'acord", ha detallat Rincón que ha afegit que ell no sabia d'on havien de sortir els diners.

L'endemà Torramadé va denunciar l'extorsió i ella va acabar interposant una denúncia per assetjament sexual, dues denúncies que acabaran arribant a judici o acabaran arxivades i que encara no tenen sentència.

La comissió, presidida per Miquel Noguer, té intenció de tenir una conclusió aquest dimarts mateix i donar compte de l'assumpte al ple ordinari d'aquesta tarda. Seguit de l'ordinari hi haurà el ple extraordinari per investir l'alcalde de Platja d'Aro, Joan Giraut, nou president. Torramadé li ha desitjat "sorts i encerts" al capdavant de la Diputació.