Detingut el veí de l'Escala que duia refugiats ucraïnesos a qui els mossos buscaven pel tall del Tsunami

És un dels investigats en la macrocausa que no va comparèixer a les citacions judicials

Els Mossos d'Esquadra han detingut Sisu Corbera, el veí de l'Escala (Alt Empordà) que va viatjar a la frontera d'Ucraïna per dur refugiats. La policia el buscava per arrestar-lo i portar-lo davant del jutge que instrueix el cas del tall de Tsunami Democràtic a la Jonquera, l'any 2019.

Ell és un dels dotze encausats en aquesta macrocausa –que en suma 200- que havia desobeït i no havia comparegut a les diferents citacions judicials. La policia l'ha arrestat poques hores després de tornar del viatge des de Polònia que va fer amb un altre company, Robert, de Llorà, per recollir dues mares i tres nens. Dijous passat els Mossos van detenir almenys quatre persones i divendres en van arrestar cinc més. Entre ells, el regidor de la CUP a Manresa, Jordi Trapé, i el de Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès), Isaac Ruana.

"M'havien citat dues vegades, ara han canviat de jutge i m'han citat dues vegades més i aquest cop ha decidit que ho tirava endavant i que ens detenia a totes", ha assegurat Corbera a la sortida del jutjat. Ell és el darrer dels 12 encausats que el jutge va ordenar detenir per no atendre les citacions judicials i, com els altres, s'ha acollit al dret a no declarar.

Corbera ha criticat que es destinin tants recursos i funcionaris a una causa que "no va enlloc". "Jo no soc ningú però l'aconsellaria que ho arxivés, estem entrant en el ridícul", ha afegit. "Que ens demanen cinc o sis anys? Ni ho sabem. Això no és res. Aquella gent ho han perdut tot i encara tenen un somriure", ha remarcat.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'advocat d'Alerta Solidària, Martí Majoral, que ha afirmat que la "desobediència" serveix per "remoure consciències" i com a forma per "saltar-nos la legalitat espanyola".

"Fa dos anys i mig que aquestes persones suporten un procediment sense saber de què se les acusa i això, a més de ser contrari a llei, suposa un perjudici evident per aquestes persones", ha insistit. "El jutge ho hauria d'arxivar", ha afegit.

A la sortida, l'esperaven una quinzena de persones per donar-li suport amb banderes independentistes. Entre elles, el diputat de la CUP Dani Cornellà.