Un veí de l'Escala requerit pel tall a l'AP-7 al Jonquera es troba a Polònia en missió humanitària

En Sisu recull dues dones i tres nens a Przemysl provinents d'Ucraïna que aniran a Figueres i Folgueroles

En Sisu és de l'Escala (Alt Empordà). Els Mossos d'Esquadra el van anar a buscar al seu municipi divendres perquè declari davant un jutjat de Figueres pel tall del Tsunami Democràtic del 2019 a l'AP-7 a la Jonquera. En Sisu és a Polònia, molt a prop de la frontera ucraïnesa, on aquest diumenge ha recollit cinc refugiats.

"Portem més de dos anys amb aquesta història. Han canviat de jutge i m'han citat quatre vegades, però no hi vaig perquè no reconec aquest jutjat com a competent", explica, i al final "hi anirem per no declarar".

Ell i el Robert van arribar a la frontera entre Polònia i Ucraïna. Han carregat fins a Przemysl material humanitari -roba de nen i aliments- que ja han lliurat a una ONG alemanya que, davant la manca d'hotel, els ha acollit aquesta nit juntament amb tres membres d'una família ucraïnesa que van recollir dissabte.

Aquest diumenge s'han registrat com a conductors al centre comercial de Przemysl -un dels requisits que estan posant les ONG per controlar qui s'emporta els refugiats-, i han enfilat el camí amb una altra família, mare i nen.

En Robert, de Llorà, a la Vall de Llémena, explica què els ha empès a fer aquest viatge. "Dimarts a la tarda vam veure el que estava passant i vam decidir organitzar un viatge amb la meva autocaravana. Dimecres ja marxàvem sense saber on anàvem ni a qui recolliríem".

Pel camí han rebut mostres de solidaritat de veïns de l'Escala. "Vam obrir un instagram i hem rebut molta ajuda". Els diners que els sobrin del viatge aniran a una ONG. "Aquest dissabte va recollir una mare amb dues criatures, les vam portar a un hotel i avui havíem de recollir una mare i un nen, però han tingut problemes a la frontera i van cap a Varsòvia, i abans de marxar hem decidit tornar aquí i recolliu una altra mare i criatura".

En total porten a Catalunya dues mares i tres nens. Aniran primer a l'Escala, on els seus familiars les vindran a buscar. Tots tenen família a Catalunya.