Valls: 'Tinc la consciència molt tranquil·la'

El Millor acusa el govern "d'un nou tracte de favor" a Petrov per perdonar-li un aval de 197.000 euros en la construcció d'un aparcament

El regidor de Lloret de Mar imputat al cas Clotilde, Josep Valls, ha pres la paraula en el ple extraordinari sobre corrupció per defensar la seva innocència.

Valls, que ha abandonat les atribucions de govern però conserva l'acta de regidor, ha assegurat que té la consciència "molt tranquil·la" i que tot plegat és una campanya contra ell. Durant el ple, el portaveu del Millor, Marc Fuertes, ha acusat el govern municipal d'haver permès a l'empresa del suposat cervell de la trama, Andrei Petrov, començar les obres d'un aparcament sense presentar l'aval de la llicència d'obres, que ascendent a 197.2056 euros. Segons Fuertes, la Guàrdia Civil és coneixedora d'aquesta irregularitat.

La sala de plens de Lloret de Mar (Selva) s'ha omplert de gom a gom aquesta tarda amb motiu del ple extraordinari per debatre sobre l'operació Clotilde. Aquest ple s'ha celebrat a petició dels grups del Millor i del PPC, a l'oposició, per poder demanar explicacions al govern municipal sobre la implicació que membres de la corporació tenen en l'operació contra la màfia russa.

Al final del ple, el regidor imputat, Josep Valls, ha volgut intervenir per defensar la seva innocència. Valls fa 18 anys que és regidor i, fins que va esclatar l'escàndol, era primer tinent d'alcalde i portaveu de CiU. El 29 de gener va ser detingut acusat de suborn i prevaricació i va quedar en llibertat provisional després de declarar davant el jutge de l'Audiència Nacional. Posteriorment, va renunciar a les seves atribucions de govern però continua de regidor, tot i que l'oposició volia que marxés de l'ajuntament.

"Tinc la consciència molt tranquil·la"

Aquesta ha estat la primera vegada que Valls ha parlat públicament i ha volgut agrair el suport a familiars, amics i, especialment, als companys de govern de CiU i al regidor d'ERC, Jordi Orobitg. Valls ha assegurat tenir la consciència "molt tranquil·la" i ha remarcat que tots els expedients que va tramitar quan era regidor d'Urbanisme -durant el mandat de Xavier Crespo- es van fer "sota l'estricta legalitat".

El regidor s'ha mostrat convençut que el temps i la justícia li acabaran donant la raó. "Que la veritat triomfi sobre les ombres i especulacions mal intencionades sobre la meva persona, que no fan més que respondre a un assetjament personal que tots coneixeu", ha declarat, visiblement emocionat. La seva declaració ha tingut un aplaudiment com a resposta del públic que omplia la sala.

El Millor destapa un nou possible escàndol

Durant el ple, el portaveu del Millor, Marc Fuertes, ha destapat un altre possible tracte de favor del consistori a l'empresa d'Andrei Petrov, DDC, suposat cervell de la trama. Segons Fuertes, l'ajuntament ha permès a l'empresa començar les obres per construir 200 places d'aparcament i locals comercials a l'espai de l'antic hotel Blanca Aurora sense tenir tots els permisos. Concretament, l'empresa de Petrov no hauria presentat un aval necessari per començar a fer els moviments de terres per import de 197.205 euros.
Segons Fuertes, la Guàrdia Civil ha requerit aquesta documentació al consistori, que no la podria haver acreditat. El portaveu del Millor ha assegurat que té aquesta informació a través de "fonts municipals" i ha instat l'alcalde, Romà Codina, a presentar aquest aval, necessari per a tramitar la llicència ambiental.

Codina, que no ha entrat a confirmar ni desmentir les acusacions de Fuertes, sí ha explicat que aquestes obres estan parades perquè la constructora -DDC, l'empresa de Petrov- ha entrat una instància a l'ajuntament demanat poder aturar els treballs fins que la justícia es pronunciï. Fuertes ha negat aquest extrem i ha assegurat que ha estat el propi ajuntament qui ha aturat els treballs.

"Aquest és el tercer tracte de favor que l'ajuntament ha tingut amb Andrei Petrov", ha assegurat Fuertes, que ha recordat que l'ajuntament va requalificar la zona de la plaça de braus perquè DDC hi fes un centre comercial i van aprovar una bonificació de l'impost de construccions per valor de 133.000 euros. Un cop més, l'alcalde ha defensat que la bonificació és una decisió política "que no tothom ha de compartir" però que és "legal". "Si tot el que s'ha fet a la plaça de braus no és un benefici per a Lloret que baixi Déu i ho vegi", ha declarat Codina.

Peticions de dimissió a totes bandes

Durant el ple, són diverses les peticions de dimissió que s'han posat sobre la taula. El Millor ha tornat a demanar a Valls que plegui i també ha demanat la dimissió de l'alcalde. El portaveu d'ICV, Javier Rodríguez, ha demanat fins i tot a l'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, que deixi el Parlament i el PPC també ha demanat a Valls que deixi l'ajuntament.

Durant el ple, els portaveus del Millor i el PPC han anunciat també la seva voluntat de presentar una moció de censura a l'alcalde perquè no s'han sentit satisfets per les explicacions de l'equip de govern. El líder del Millor, Marc Fuertes, s'ha adreçat directament al grup del PSC perquè, per tal que prosperi la moció, els cal el suport dels tres regidors socialistes. El portaveu del PSC, Joan Bernat, ha avançat que el partit no es planteja de moment donar-hi suport.

D'altra banda, el PSC ha anunciat que al ple de març presentarà una moció perquè tots els regidors publiquin al web de l'ajuntament les seves declaracions de la renda i la relació de béns i patrimoni per tal d'afavorir "la transparència". L'alcalde, Romà Codina, ha avançat que hi donaran suport i ha fet un pas més: ha dit que tot polític imputat no s'hauria de poder presentar a unes noves eleccions. PPC i Millor també han anunciat el vot favorable a la moció del PSC.