El govern de Lloret donarà explicacions sobre l'operació contra la màfia en un ple

Els grups del Millor i el PP han forçat la convocatòria, que es farà divendres a la tarda

El govern de Lloret de Mar (Selva) haurà de donar explicacions sobre l'operació contra la màfia russa destapada al municipi -batejada com a 'Cas Clotilde'- que també ha esquitxat membres de la corporació. Els grups del Millor i el PPC han forçat un ple extraordinari que es farà divendres a les sis de la tarda i que tindrà com a únic punt les explicacions del govern municipal sobre l'operació, en el marc de la qual la Guàrdia Civil va detenir el primer tinent d'alcalde, Josep Valls, que ha renunciat temporalment als seus càrrecs però que es manté com a regidor.

L'operació també ha esquitxat l'exalcalde i diputat de CiU Xavier Crespo del qual el TSJC ha de resoldre si l'imputa. L'alcalde de Lloret, Romà Codina, haurà de donar explicacions davant la resta de regidors del plenari i els ciutadans sobre la informació que té l'ajuntament de l'operació contra la màfia russa. Els grups de l'oposició del Millor i el PPC van registrar una instància l'1 de febrer demanant a l'alcalde la convocatòria d'un ple extraordinari per parlar del cas. Aquest ple serà exclusivament per tractar aquest assumpte i es farà divendres a les sis de la tarda.

L'operació Clotilde ha esquitxat l'Ajuntament de Lloret de Mar. La Guàrdia Civil s'hi ha personat fins a tres ocasions per endur-se documentació de l'àrea d'Urbanisme i també certificats i factures sobre els viatges que membres del govern -el propi alcalde, l'exalcalde Xavier Crespo o el tinent d'alcalde, Josep Valls- van fer a la fira de turisme de Moscou.

La Guàrdia Civil també va detenir el 29 de gener el primer tinent d'alcalde, Josep Valls, que també és president del club de futbol de Lloret, entitat que va patrocinar l'empresa DDC d'Andrei Petrov, el suposat cervell de la trama. Després de declarar davant del jutge, Valls va quedar en llibertat provisional acusat de suborn i prevaricació. Dies després va decidir presentar una renúncia temporal als seus càrrecs i l'alcalde li ha acceptat, tot i que manté l'acta de regidor.

El TSJC també està estudiant si finalment imputa l'exalcalde Xavier Crespo tal i com ha sol·licitat el jutge que instrueix el cas, Eloy Velasco. Pel la seva condició d'aforat (Crespo és diputat al Parlament per CiU) haurà de ser el TSJC qui decideixi si veu prou indicis per imputar l'exalcalde en la suposada trama.

Dins el marc de la mateixa operació, la Guàrdia Civil també va entregar la setmana passada citacions per a l'interventor municipal, Carles Arbó, i una altra al cinquè tinent d'alcalde i regidor de l'àrea de Territori i seguretat ciutadana, Jordi Martínez, citats pel jutge en condició de testimonis.

El jutge investiga si membres del govern de Lloret es van beneficiar dels negocis que el consistori va fer amb Andrei Petrov. L'empresari rus va patrocinar durant tres anys els equips de hoquei i futbol del poble (va destinar-hi 270.000 euros) i, en la mateixa època, l'ajuntament va requalificar la zona de l'antiga plaça de braus per permetre a l'empresari fer-hi un centre comercial. L'ajuntament li va perdonar pagar 133.000 euros en impost de construccions per portar a terme aquestes obres.