El Museu d'Art Contemporani de Ceret reobre les portes amb una exposició de Jaume Plensa

L'ampliació permet exposar les obres de la col·lecció permanent del museu

El Museu d'Art Contemporani de Ceret (Catalunya Nord) reobre les portes aquest dissabte després de dos anys i mig d'obres. Ho farà amb una exposició temporal de Jaume Plensa, formada per dotze escultures i una vintena de dibuixos originals on s'explora el rostre, un dels àmbits fetitxes de l'artista. L'exposició de Jaume Plensa estrena l'ampliació del museu, feta per l'arquitecte Pierre-Louis Faloci.

Aquest nou espai permet que el museu pugui exposar tota la seva col·lecció permanent en la resta d'equipament. El pavelló d'ampliació afegeix 1.300 metres quadrats addicionals a l'equipament nordcatalà. La mostra de Plensa es podrà veure des del dissabte 5 de març fins al 6 de juny.

Jaume Plensa inaugura la reobertura del Museu de Ceret amb la mostra 'Cada rostre és un lloc', en què l'artista català ensenya dotze escultures i una vintena de dibuixos originals. Les peces exploren diferents rostres de persona. Segons Plensa, la cara és "la millor fotografia de l'ànima", ja que és "l'única part del cos" que un mateix no es pot veure. Per això l'artista creu que el rostre és el millor regal que es pot fer a una persona i per això ha decidit focalitzar les escultures d'aquesta mostra en les cares, un dels seus temes més explorats.

Les obres, totes elles de gran format, estan fetes entre el 2019 i el 2021. El títol d'aquesta exposició temporal surt de diversos textos i poemes escrits pel mateix Jaume Plensa que estan publicats en el llibre que acompanya la mostra. 'Cada rostre és un lloc' es podrà veure a partir d'aquest dissabte 5 de març al Museu d'Art Contemporani de Ceret i estarà disponible fins el 6 de juny.

Segona mostra de Plensa a Ceret

L'exposició de Jaume Plensa s'ha situat en una de les noves sales d'aquest equipament artístic que va tancar per obres el novembre del 2019 i obrirà aquest mateix dissabte. En aquesta reobertura, el museu compta amb 1.300 metres quadrats addicionals a partir d'un nou mòdul dissenyat per l'arquitecte Pierre-Louis Faloci. Aquesta és la segona vegada que Jaume Plensa exposa a Ceret, després que el 2015 ja passés pel museu amb un gran èxit d'assistents.

En aquest cas, la directora del museu Natalie Gallissot ha remarcat l'honor que suposa reobrir amb Jaume Plensa. L'artista català ha destacat que "obrir un museu sempre és motiu d'alegria" i per això estava especialment agraït a l'equipament de Ceret per haver-lo escollit com a exposició temporal.

L'impacte de Ceret en l'historia de l'art

El Museu d'Art Contemporani de Ceret es a crear el 1950 en un antic convent carmelita i també seu de la Gendarmeria durant el segle XIX. El centre es va ampliar el 1993 de la mà de l'arquitecte Jaume Freixa. Ara, l'equipament estrena un nou pavelló després de dos anys i mig d'obres.

El nou pavelló permetrà que el museu pugui traslladar les exposicions temporals al nou espai i a la resta del museu col·locar-hi totes les obres de la col·lecció permanent. En la planta baixa hi ha la col·lecció d'art modern i en la primera s'exposen totes les obres contemporànies. La idea és que el visitant pugui veure la importància de Ceret en la història de l'art des de principis del segle XX, sobretot amb l'arribada de Braque i Picasso el 1911.

La reforma del museu també incorpora un espai de mirador que permet descobrir al visitant alguns dels paisatges que van inspirar els pintors que han retratat en les seves teles. Algunes de les obres que es poden veure al Museu d'Art Contemporani de Ceret son de Picasso, Tàpies o Miró.