La Jornada de les Guilleries se centrarà en com minimitzar el risc d’un gran incendi forestal

La sessió tindrà lloc al Centre Aqua de Sant Hilari Sacalm

Com minimitzar el risc d’un gran incendi forestal: del medi natural al nucli urbà” és el lema de la VI Jornada de les Guilleries: Aigua i Territori, que tindrà lloc aquest dijous 24 de febrer de 2022 al Centre Aqua de Sant Hilari Sacalm (Selva). La jornada donarà una visió de conjunt, exposarà estudis concrets i presentarà experiències pràctiques de prevenció d’incendis, així com propostes de creació de paisatges i de sistemes més resilients. Està organitzada per la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar i coordinada per l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm,  la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona (UdG).

L’èxode rural, els canvis socioeconòmics i l’escalfament global exposen la muntanya mitjana a un risc d’incendis creixent. La manera d’afrontar-ho centrarà la jornada tècnica d’aquest any, que comptarà amb la participació de diversos especialistes. Un d’ells serà el responsable del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya, Marc Castellnou, que explicarà què és un incendi de sisena generació i què es podria fer per evitar-lo. A continuació, el biòleg i professor del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona Pere Pons exposarà el paper dels incendis en el paisatge, l’ecologia i la biodiversitat.

Entre els convidats també hi haurà Josep Maria Tusell, en representació del Consorci Forestal de Catalunya, que abordarà el tema des de la perspectiva del propietari o gestor d’una finca agroforestal. L’enginyera de forests de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Maria Pipió, parlarà des de l’òptica municipal per destacar els deures que s’han de fer des dels ajuntaments.

La jornada es tancarà amb la presentació de dues experiències pràctiques. D’una banda, els resultats d’assaigs d’adaptació de la muntanya mitjana al canvi climàtic, per part d’Eduard Pla, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona. D’altra banda, l’ús de la silvopastura en la prevenció d’incendis forestals a la demarcació de Girona, a càrrec de Guillem Canaleta i Jordi Bayés, de la Fundació Pau Costa.

Com en altres edicions, aquesta jornada compta amb el suport del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. És gratuïta i està oberta especialment a personal tècnic d’administracions i empreses, professionals dels sectors forestal i de jardineria, docents, estudiantat i personal investigador dels àmbits biològic i agroforestal, i també a tècnics municipals.