Palamós busca pisos buits per afegir a la borsa de lloguer social del municipi

El 2020 es van comptabilitzar 200 habitatges

L'Àrea d'Habitatge de l'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà)  inicia una campanya de captació de pisos buits o permanentment desocupats, amb l’objectiu de fer créixer la borsa de lloguer social del municipi i donar resposta a la demanda creixent d’habitatge a preus assequibles.

La participació activa dels propietaris de pisos buits en aquesta campanya permet l'accés a un habitatge digne i en condicions assequibles a persones i famílies que, sense estar en situació d'exclusió social, no poden accedir a un lloguer per tenir un preu massa elevat.

L’Ajuntament va encarregar l’any 2020 una anàlisi de la situació habitacional mitjançant la qual es varen comptabilitzar uns 200 pisos buits al municipi, propietat tant de grans tenidors com de particulars. Actualment, amb la participació de tècnics de la Fundació Vincle, es realitza un estudi sobre el terreny per comprovar visualment que aquests habitatges estiguin realment buits i que es trobin en un aparent bon estat. En el cas que es localitzin pisos ocupats, i especialment quan la propietat sigui d’entitats bancàries, es farà mediació per intentar regularitzar la situació a lloguer social.

Captació d’habitatges buits

La campanya de captació d’habitatges que ara s’engega a Palamós fa una crida als propietaris particulars que disposin d’algun d’aquests pisos buits, a incorporar-lo a la borsa de lloguer, col·laborant d’aquesta manera amb el dret a l’habitatge i el compromís social.

Per això només caldrà que aquesta propietat estigui situada dins el nucli urbà del municipi (sòl urbà consolidat), tenir les condicions d’habitabilitat i disposar de Certificat d’Eficiència Energètica.

Garanties i avantatges per a la propietat

L’Ajuntament de Palamós tramitarà i gestionarà el contracte de manera totalment gratuïta, aportant l’assessorament jurídic i tècnic necessari, cercant els llogaters més adients per a cada habitatge, fent un seguiment dels contractes i establint un control del bon ús de cadascun d’aquests pisos.

A més, s’inclouen altres avantatges, com l’assegurança multirisc que cobreix els desperfectes ocasionats durant tot el període de lloguer, així com l’assistència jurídica gratuïta per a cada habitatge llogat.

També s’estableixen garanties de cobrament de les rendes de lloguer que puguin quedar impagades durant la vigència del contracte, i la bonificació de fins al 50% de l’IBI anual de l’habitatge arrendat.

L’Àrea d'Habitatge de l'Ajuntament de Palamós distribuirà la informació d’aquesta campanya per les xarxes socials, i la farà arribar també de manera personalitzada als administradors de finques i les associacions de veïns del municipi.

Els propietaris de pisos buits del municipi interessats a poder  incorporar aquest habitatge a la borsa de lloguer social, només cal que es posin en contacte amb l'Àrea d'Habitatge de l'Ajuntament de Palamós mitjançant la Fundació Vincle (Associació per a la Recerca i l’Acció Social) al telèfon: 629 551 153 o bé al correu electrònic: rmoya@vincle.org.

Els habitatges resultants s’inclouran a la borsa de lloguer social del municipi que coordina l'Àrea d'Habitatge juntament amb l’Àrea d’Acció Social-Ciutadania de l'Ajuntament de Palamós, amb la col·laboració de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge.

Tres pisos per a situacions d'emergència social habitacional

Palamós ja disposa de tres pisos destinats a cobrir situacions d'emergència social habitacional sobrevingudes a famílies del municipi, principalment en casos de desnonaments, pèrdua sobtada d’habitatge o maltractaments.

Un d'aquests habitatges ha estat cedit mitjançant conveni amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que posa aquest immoble a disposició de l'Ajuntament de Palamós durant quatre anys, amb la possibilitat de renovar aquesta cessió quatre anys més. Aquest pis té una superfície útil de 94,36m2, i compta amb rebedor, cuina, sala d’estar, lavabo, bany, rentador, quatre dormitoris i terrassa.

Els altres dos habitatges van ser adquirits en propietat per l'Ajuntament de Palamós, exercint el dret de tanteig i retracte amb l’entitat financera que era propietària fins ara d'aquests immobles.

Un d’aquests dos pisos té una superfície útil de 47,50m2, i està dotat amb cuina-menjador, dormitori i bany. L’altre compta amb una superfície de 98,25m2, distribuïts en cuina, menjador-sala d’estar, rebedor, tres dormitoris, dos banys, distribuïdor i terrassa.

L’Ajuntament de Palamós ja ha aprovat el reglament que ha de regular l'adjudicació temporal d'aquests pisos, i actualment s’ha iniciat el procés d’instal·lació de mobiliari i equipament.