El president de Vueling acusa l'Estat de fer competència deslleial al abaratir el TAV

Josep Piqué critica que, mentre els bitllets de l'alta velocitat s'abaixen, Aena ha doblat taxes als aeroports

El president de Vueling, Josep Piqué, ha acusat l'Estat de fer "competència deslleial" a les aerolínies abaixant les tarifes del TAV. "La davallada dels bitllets va a càrrec dels impostos de tothom i perjudica altres companyies privades", ha assegurat Piqué, taxatiu. Piqué ha afegit més llenya al foc dient que, mentre els preus de l'alta velocitat s'abaixen, Aena colla les companyies aèries duplicant les taxes als aeroports de Barcelona i Madrid. El president de Vueling ha participat a la XVII Trobada d'Economia, on ha donat algunes dades de l'aerolínia. Entre d'altres, que ha tancat el 2012 amb beneficis per quart any consecutiu, i que a partir de Setmana Santa oferiran 100 destinacions des del Prat.

Piqué no ha estalviat retrets a l'Estat -i en concret, la companyia Renfe- arran de la decisió d'abaixar el preu dels bitllets del TAV. Segons el president de la companyia, la mesura aplicada per l'operadora que depèn del Ministeri de Foment és una clara "competència deslleial" cap a les companyies aèries que operen connexions interiors a l'Estat, "perquè la davallada dels bitllets va a càrrec dels impostos de tothom i perjudica companyies privades".

A més, Piqué també ha volgut posar de relleu que aquest no és l'únic greuge amb què es troben aerolínies com la que presideix a l'hora d'operar. I és que, mentre l'alta velocitat abaixa preus, Aena ha incrementat a partir d'aquest 2013 les tarifes d'aterratge i enlairament als principals aeroports (sobretot, al Prat i a Barajas).

"Ens han duplicat les taxes a Madrid i a Barcelona", ha criticat el president de Vueling. I hi ha afegit, amb contundència: "Entenc els problemes d'Aena, però jo també abaixaria el deute fent pagar les taxes als altres".

El president de Vueling ha llançat aquesta crítica durant la XVII Trobada d'Economia que se celebra a S'Agaró, on ha participat al debat 'La marxa de les empreses i la superació de la crisi'. Durant la jornada, Josep Piqué ha compartit taula amb directius de Privalia, la Companyia General Càrnia i l'exassessor econòmic de la Moncloa i actual director de l'Institut de Macroeconomia i Finances de la Universitat Camilo José Cela, David Taguas.

Quart any seguit amb beneficis

Durant la seva intervenció, Piqué ha exposat les darreres dades econòmiques de l'aerolínia que presideix. En espera de presentar els números definitius davant la CNMV, el president de Vueling ja ha avançat que l'aerolínia ha tancat el 2012 amb una facturació de 1.100 milions d'euros (MEUR), i que aquest ha estat el quart any seguit que ha acumulat beneficis.

El president també ha detallat que al llarg de l'any passat Vueling ha transportat més de quinze milions de passatgers, i que l'ocupació mitjana dels avions ha estat de més del 80%. Per a aquest 2013, Piqué ha dit que l'objectiu és el de seguir creixent, mantenir els costos baixos per als usuaris i apostar per diferenciar-se d'altres companyies 'low cost'.

Per últim, Josep Piqué ha avançat que a partir de Setmana Santa l'aerolínia passarà de tenir 60 a 70 avions, i que oferirà un centenar de destinacions des de l'aeroport del Prat. Un aeroport que, segons paraules del president de Vueling, la companyia ha convertit en el seu "mini hub" particular.