Obre les portes a Puigcerdà l'exposició 'Bombers 40 anys'

La mostra també passarà per Girona, Olot i Figueres

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha inaugurat aquesta tarda a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya (Puigcerdà) l’exposició itinerant ‘Bombers 40 anys’, amb què es commemoren els 40 anys de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). A l’acte també hi han assistit el director general Joan Delort, el subdirector general operatiu, David Borrell, i el cap de la Regió d’Emergències Centre, Santi Lleonart.

El conseller d’Interior ha destacat que “aquesta exposició s’hagués hagut d’inaugurar l’any passat, però la pandèmia ho va fer impossible. Precisament aquesta pandèmia ha demostrat que els cossos d’emergències sou un servei públic essencial, i valorem molt la vostra tasca com a servidors públics”.

Joan Ignasi Elena ha manifestat que “com que apostem per un sistema d’emergències fort, en el pressupost del departament per al 2022, que ara es troba en tràmit parlamentari, hi hem plasmat aquesta voluntat perquè pugueu desenvolupar la vostra feina amb les millors condicions possibles”. En aquesta mateixa línia, el conseller d’Interior ha volgut manifestar el “meu compromís a continuar resolent les mancances acumulades que ha patit el Cos de Bombers. Per això aquest pressupost reverteix les retallades de la crisi i augmenta el nivell d’inversió en recursos i eines”.

El conseller Elena ha afegit que “sóc conscient que tindrem dificultats a l’hora de resoldre les mancances del cos i que algunes requeriran un esforç continuat els propers anys, perquè volen temps. Però ens hi hem posat i hi treballarem. Amb l’objectiu de cercar un funcionament eficient i modern del cos, que no es conformarà en ser eficaç avui, també ha de ser eficient en el futur”. És per això que el conseller d’Interior ha apuntat que “volem donar molt més pes a les actuacions de prevenció. I tenint present que un dels grans reptes és passar a ser una organització d’ampli espectre preventiu i proactiu, a més de reactiu”. 

En relació al repte de la feminització del cos, Joan Ignasi Elena ha explicat que “actualment només tenim un 2,14% de bomberes, i hem de treballar per canviar aquesta xifra perquè no podem prescindir de les habilitats i el talent que poden aportar les dones. Els servidors públics només serviran bé els ciutadans si s’assemblen a la societat a la que donen servei. El nostre objectiu immediat és incrementar aquest percentatge fins al 15% el 2023. En aquest sentit, també adequarem els parcs amb perspectiva de gènere, per exemple, amb la reforma de vestuaris”.

L’exposició comissionada pel Grup 14x40, explica els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur, especificats en el Pla Estratègic 2025. Onze maniquins reforcen el discurs historiogràfic, mostrant els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des del 1980, i els dels grups operatius del Cos, entre d’altres (GRAF, GRAE, els Equips de Prevenció Activa Forestal, el personal tècnic operador de control o els auxiliars d’ofici forestal). Un parell de maniquins més vesteixen dos dels uniformes històrics que van dur els bombers de Puigcerdà als anys 60 i 70, just abans de la creació dels Bombers de la Generalitat.

També s’hi exposen diversos objectes, com ara el Llibre Vermell redactat per una comissió tècnica al llarg del 1979 per encàrrec del president Josep Tarradellas, en què s’especificava com havia d’estructurar-se un servei nacional de bombers. A més de material fotogràfic, també hi ha exemplars de les primeres emissores portàtils dels bombers, la Creu de Sant Jordi concedida als Bombers de Puigcerdà al 2018, i eines de treball quotidià del servei, com ara llances, pitorres, mànegues o extintors.

El treball històric

El grup 14x40, que n’ha estat la comissió organitzadora, la integra personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la conservació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.

En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats, i personal de diferents serveis administratius de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en l’àmbit dels bombers, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat exposicions històriques sobre els bombers en altres punts de Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics.

L’exposició ‘Bombers 40 anys’, que arriba un any tard a causa de l’emergència sanitària actual, ha estat produïda per Molècula SL. La mostra recorrerà diversos punts del país. A Puigcerdà s’hi estarà fins al pròxim dia 14 de març, data en què tradicionalment els bombers de la vila celebren el Dia del Patró, sant Joan de Déu.

Fins al pròxim dia 24 de gener, l’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres entre les 09h i les 14h, excepte els dies 31 de desembre i 6 de gener, en què l’Arxiu serà tancat. A partir del 25 de gener, els dies i les hores de visita seran: de dilluns a dijous, entre les 09h i les 14h, i després de les 15.30 a les 18h, i cada divendres amb el mateix horari de matí però, a la tarda, tancant a les 17h.

L’arrencada a Puigcerdà s’emmarca en el 160è aniversari dels Bombers de la capital de la Cerdanya, que han col·laborat en el muntatge. Berga serà el segon punt del recorregut. La DGPEIS i el Grup 14x40 ja treballen en l’agenda de les següents convocatòries, amb la previsió d’exposar també a Manresa, Terrassa, Girona, Olot, Figueres i Vic.