Joan Giraut, nou president per unanimitat de la Diputació de Girona

Tots els grups ressalten que la corporació ha viscut una etapa "convulsa" i cal recuperar "la tranquil·litat i el bon nom"

La Diputació de Girona ha acceptat sense cap discordança la renúncia de Jaume Torramadé a la presidència de la corporació en el ple ordinari d'aquest dimarts a la tarda. Mitja hora després, ja en ple extraordinari, el ple de la corporació ha investit per unanimitat l'alcalde de Platja d'Aro, Joan Giraut (CiU), nou president de la Diputació. La proclamació ha estat per unanimitat, per 26 vots, i només ha faltat un vot mes que seria el del mateix Torramadé però no ha assistit a cap dels plens.

Tot i això, ha estat un ple "agredolç" perquè, com ha admès el portaveu de CiU Pere Vila, l'equip de govern hagués volgut que cap escàndol obligués a fer canvis en el lideratge de la Diputació de Girona. "Hauríem pogut esgotar el mandat amb el mateix president", ha afirmat Vila.

Jaume Torramadé va presentar la renúncia el 23 de gener després de perdre la confiança del seu equip de govern. Les denúncies creuades amb l'assessora de la corporació Minerva Amador per extorsió i assetjament sexual van sembrar una ombra de dubte que va fer que Torramadé decidís, de forma voluntària, apartar-se temporalment de la presidència per no malmetre la imatge de la Diputació. Una setmana després, va perdre tots els suports dins el seu equip de govern quan va intentar, sense avís previ, tornar de forma precipitada per presidir el ple de pressupostos.

Ara, la corporació vol tancar de forma ràpida aquest episodi i "tornar a la normalitat". Joan Giraut ha admès que s'ha convertit en president de la Diputació "per circumstàncies extraordinàries i imprevisibles" però, tot i això, ha afirmat que vol creure que no ha estat només la casualitat el que l'ha portat a la presidència. Giraut ha assegurat que se sent "plenament recolzat" i espera tenir realment "la temperància" que li han atribuït la resta de grups per "portar el vaixell a bon port". El president s'ha compromès a treballar amb mà estesa per "fer el viatge tots plegats".

Tots els grups amb representació al ple han confiat en Joan Giraut per "pilotar aquest vaixell" i recuperar el "bon nom" de la Diputació. El portaveu de CiU, Pere Vila, ha entonat el 'mea culpa' i ha volgut demanar perdó per "com han anat les coses". Vila ha assegurat que han celebrat un ple que no haurien volgut fer i s'ha mostrat convençut que han pres "la decisió correcta" amb el canvi a la presidència.

Vila ha admès que potser trigar 60 dies en tancar la crisi oberta ha estat massa temps però, per l'amistat que ha assegurat que té amb Torramadé, han volgut respectar al màxim els tempos necessaris per trobar una sortida pactada i pacífica. Així, Vila també ha volgut llançar un missatge de suport a Torramadé recordant que justament es quedarà com a diputat i admetent que per a l'expresident ha estat un "dia trist".

La presidenta del grup socialista, Maria Teresa Ferrés, ha demanat un "canvi sense precedents" a la Diputació de Girona per fer front a la crisi oberta i "trobar solucions plegats" per recuperar el camí de treball. Els socialistes han decidit donar suport a Giraut perquè es converteixi en la figura que lideri aquesta unitat dins la Diputació per ajudar els 221 municipis de la demarcació de Girona a plantar cara a la crisi.

El president del grup d'ERC, Lluis Sais, ha explicat que han donat suport a Giraut "per coherència", perquè durant tota la crisi oberta en la governabilitat de la Diputació han demanat un canvi i, segons ha argumentat, ara que arriba no podien votar-hi en contra.

"Potser no s'ha solucionat amb la màxima celeritat, però el que volem ara és recuperar la normalitat i el prestigi", ha afirmat Sais. El grup d'ERC ha assegurat que "sempre" han treballat amb mà estesa cap a l'equip de govern, també durant la presidència de Torramadé, i ha afirmat que ho seguiran fent. "El que portem és mà estesa i treball cordial i productiu", ha conclòs Sais.