Inaugurades les set noves llibreries que converteixen Calonge en un 'book town'

L'ajuntament ofereix incentius fiscals als emprenedors

Calonge (Baix Empordà) compta des d'aquest divendres amb set llibreries al casc antic del municipi que formen part d'un projecte per convertir el municipi en el primer poble de llibres de Catalunya.

Les set llibreries estan centrades en públics diferents i per això es poden trobar establiments destinats al públic infantil, d'altres als còmics o als llibres de viatges. La idea és que es creï una xarxa entre totes elles. De moment, l'ajuntament ha ofert incentius fiscals als emprenedors que han decidit obrir el seu establiment literari a Calonge amb la intenció de facilitar la consolidació del negoci. Ara, els impulsors del projecte fan una crida a la gent que trepitgi les llibreries que han obert al poble per garantir-ne la continuïtat.

L'Ajuntament de Calonge ha escollit set projectes per formar part del projecte de poble de llibres a partir d'una convocatòria de projectes on cada emprenedor presentava la seva idea de negoci. Una de les que va presentar-s'hi va ser l'Eva Salmoral. Ella estava a la Universitat de Barcelona estudiant un màster quan va veure l'anunci del projecte en aquesta universitat. Salmoral va tenir clar que s'hi presentaria des del "primer moment". Ella és de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) on ja hi té una llibreria infantil. Ara, ha decidit fer el salt a Calonge per obrir el segon establiment.

En Xavier Sala és un altre emprenedor que també ha obert una llibreria a Calonge. En el seu cas el negoci està enfocat a la literatura oriental. Sala assegura que els clients podran trobar llibres d'egiptologia, religió o assajos. Sala va assabentar-se del projecte de 'booktown' a Calonge "cinc dies abans de finalitzar el termini" per presentar els projectes. Malgrat tot, va decidir tirar-se a la piscina amb el poc marge de temps que tenia i presentar la seva proposta d'una llibreria oriental.

Ara, el negoci ja ha obert les portes amb la idea de convertir-se en "el bressol de l'orientalisme del Baix Empordà". Tot i així, Xavier Sala assegura que feia "anys" que treballava en aquest projecte però el tenia "arraconat" fins a trobar l'oportunitat adient. El projecte de Calonge ha estat aquesta sortida per fer realitat el projecte.

El regidor de Cultura, Norbert Botella, assegura que la idea d'especialitzar cada llibreria respon a una idea de crear una xarxa entre tots els negocis. L'objectiu és atraure a tot tipus de públic però que cada un d'ells no trepitgi el negoci de l'altre. Botella assegura que l'Ajuntament de Calonge ha apostat per aquest projecte com a mostra de "dinamització econòmica" del municipi a través d'un foment de la cultura i centrat en un turisme sostenible.

Per quest motiu, Botella ha convidat a la gent a trepitjar Calonge i visitar les llibreries. "Desitjo que tots els catalans vinguin almenys una vegada a la vida", ha afegit el regidor de Cultura. En aquest sentit, l'alcalde també ha anunciat que el consistori ha fet una "aposta important" per aquest projecte i confia que el públic respongui garantint la viabilitat dels negocis amb les compres de llibres. Mentrestant no arriben els primers beneficis els afortunats en aquest projecte rebran diversos incentius fiscals que facilitin la consolidació dels negocis.