Calonge es converteix en el primer ''poble de llibres'' de Catalunya

El municipi presenta un projecte per obrir set llibreries

Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà) ha fet realitat el projecte de ser el primer "poble de llibres" de Catalunya. La idea va sorgir fa uns mesos per part de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament i ara ha acabat sent una realitat. I és que d'aquí a un mes, set llibreries obriran al centre de la localitat baix-empordanesa.

Es tracta de set establiments de temàtiques diferents, que operaran de manera "horitzontal". El regidor de Cultura, Norbert Botella, explica que la voluntat és "atraure turisme cultural" que permeti "revitalitzar" el poble. "Entre les set llibreries volem que esdevinguin una de gran a tot el municipi", explica Botella. Els set negocis obriran el proper 10 de desembre i faran de Calonge la primera ciutat de llibres de Catalunya.

A través d'aquest projecte, el consistori ha posat a disposició dels emprenedors una sèrie d'incentius fiscals i ajudes directes per tirar endavant els negocis. En aquest sentit, l'objectiu és que es tracti d'establiments "viables", en el marc d'un pla estratègic per revitalitzar el centre històric del poble i fomentar el turisme cultural de qualitat.

La coordinadora del projecte, Montserrat Darnaculleta, explica que un dels principals objectius que tenen és poder atraure turisme cultural a Calonge i deixar de estar vinculats al "sol i platja" de la banda de Sant Antoni. "Volem que se'ns conegui per la quantitat de coses interessants que tenim com a municipi interior, allunyats de la costa", ressalta.

"Portem uns anys que el casc antic està apagat i creiem que la proposta pot portar una desestacionalització del turisme. Aquí volem que vingui gent durant tot l'any", remarca Darnaculleta.

Set llibreries diferents

Els set llibreters que seran veïns de Calonge a partir d'aquest desembre han presentat els seus projectes, triats entre més d'un centenar. Hi haurà una botiga de còmics (Calonge Comics), una altra especialitzada en literatura infantil (Llibooks), una de viatge (La Viatgeria), una altra d'espiritual (La Cocollona), una centrada en l'Orient (Orient) i dues de generalistes (Libelista Calonge i Rals Llibres).

Un Sant Jordi cada mes

Darnaculleta explica que el projecte va estretament lligat a una programació cultural diferent. En aquest aspecte, la coordinadora ha revelat que pretenen "fer un petit Sant Jordi cada mes". La proposta inclou fer un festival literari a Calonge, almenys un cap de setmana cada mes. També es preveuen actes que vinculin els llibres amb el tast de vins i amb el cinema.

Tot plegat s'ha presentat davant d'uns 150 veïns al pati de del Cercle Calongí. Tot i l'escepticisme inicial quan es va anunciar, la realitat és que els veïns es mostren "encantats" amb la iniciativa. "Molta gent marxa cap a pobles propers amb més comerç. Necessitàvem una proposta com aquesta", explica l'Anna Maria, que veu "amb molt bons ulls" el projecte i que espera que es consolidi. "És el repte", diu.