El mestre de la Salle acusat de pedofília nega els càrrecs davant el jutge

L'acusat al·lega que li van piratejar l'ordinador

Josep R.M. ha arribat pels voltants del migdia als Jutjats de Figueres, on estava citat a declarar després que al març la policia el detingués per obligar menors a despullar-se davant l'ordinador. L'exprofessor de La Salle, que no ha volgut fer cap mena de declaració, n'ha tingut prou amb menys d'una hora per explicar la seva versió davant del jutge que porta el cas.

El mestre, a qui se li imputen els delictes de corrupció de menors i abús sexual, ha negat tots els càrrecs. Encara que inicialment, davant la policia, va admetre haver enganyat nens perquè es despullessin per la webcam, aquest migdia Josep R.M. s'ha fet enrere i no ha ratificat aquesta versió. En comptes d'això, el professor s'ha desvinculat de qualsevol conducta pedòfila i ha insinuat que un pirata informàtic se li va infiltrar a l'ordinador.

A partir d'ara, el jutjat obrirà una investigació per determinar aquest extrem, i veure si un 'hacker' va ser qui es feia passar per ell als xats d'Internet. 'Caldrà fer diligències pericials i informàtiques per analitzar els materials que hi havia a l'ordinador i determinar si un pirata hi va actuar', ha indicat l'advocat de l'AMPA de La Salle, Carles Monguilod.

El lletrat ha explicat que l'anàlisi pericial dels arxius haurà de concloure, abans que res, 'si algú va posar material compromès' a l'ordinador del mestre. L'advocat també ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als pares i a la comunitat educativa de La Salle perquè, segons ha dit, 'per sort' no es té constància que Josep R.M. obligués a despullar-se algun dels alumnes a qui feia classe.

'Indiciàriament, a la causa consta que hi ha menors, però jo no tinc cap evidència que siguin de La Salle', ha indicat Monguilod. I ha afegit: 'La única cosa que ha relacionat el col·legi amb aquest cas tan greu és que l'imputat –que no culpable- tenia una relació laboral amb La Salle, però res més'.

Carles Monguilod també ha dit que l'AMPA segueix com a acusació particular en el cas. 'Aquesta és la condició processal que tenim, tot i que no necessàriament hi ha d'haver perjudici per a La Salle', ha declarat.

Després de la declaració de Josep R.M. i la lectura de drets, el jutge del Jutjat Número 5 de Figueres i la fiscalia decidiran ara qui més se cita a declarar en relació amb el cas. Pels delictes de corrupció de menors i abús sexual, l'exprofessor es pot enfrontar a una condemna de fins a vuit anys de presó.

Dos pseudònims a Internet

La policia estatal va detenir el mestre el passat 9 de març perquè hauria enganyat menors perquè es despullessin davant la webcam. Tot i la detenció, Josep R. M. va continuar donant classe quinze dies més fins que la notícia es va donar a conèixer i, aleshores, es va fer fonedís.

Segons l'acusació, el mestre s'hauria fet passar per un adolescent a Internet i, depenent de si es comunicava amb un noi o una noia, hauria fet servir dos pseudònims. Després que l'arrestessin a casa seva, Josep R.M. va admetre els fets, cosa que no ha estat així durant la declaració als Jutjats de Figueres.

L'afer també va tenir repercussions al col·legi La Salle de Figueres i va acabar amb el cessament del seu director, Salvador Balart. Els pares el van acusat d'haver encobert el mestre, perquè no es creien que no estigués al cas de la detenció i sostenien que havia mantingut el professor en el càrrec quinze dies més tot i saber les greus imputacions que la policia li feia.

La detenció de Josep R.M. es va fer en el marc d'una operació a nivell estatal contra xarxes de pornografia infantil. Inicialment, la causa va anar a parar a un jutjat de Burgos, però més endavant les parts van demanar que es desvinculés el cas del professor d'aquesta xarxa, i els Jutjats de Figueres són qui finalment s'encarregaran de l'afer.