La Salle cessa el director de l'escola de Figueres pel cas del professor acusat de pedofília

El cap d'estudis d'ESO, Jordi Gibert, ha estat nomenat nou director del centre

El cessament del germà Salvador Balart ha tingut lloc només tres dies després que els pares dels alumnes de sisè de primària en demanessin la dimissió. En una reunió que va tenir lloc divendres al mateix col·legi, els pares van criticar que el director havia fet una 'gestió nefasta' de l'afer i van demanar que se'l cessés perquè sospitaven que tenia coneixement de la detenció abans que es fes pública a través dels mitjans de comunicació.

El mestre, Josep R.M., era tutor de la classe de 6è A i la policia el va detenir el passat 9 de març. Tot i això, va continuar donant classe al centre quinze dies més, moment en què es va fer fonedís. Els pares dels nens sospitaven que, com que ell i Balart tenien una relació personal estreta (de fet, el germà va ser qui el va portar al centre des d'Andalusia), el director ja coneixia el cas.

Salvador Balart es va defensar de les acusacions dient que la policia no els havia dit res, ja que el cas es trobava sota secret de sumari. Considerava que li havia tocat pagar 'els plats trencats' de la situació, i va reptar Josep R.M. a donar la cara perquè se sabés tota la veritat.

El director, no obstant, va posar el seu càrrec a disposició de la institució 'per afavorir un major clima de pau social i educativa'. Aquest dilluns, La Salle –mitjançant un comunicat- ha fet saber que s'ha cregut 'oportú' cessar Balart del càrrec i nomenar el fins ara cap d'estudis d'ESO, Jordi Gibert, com a nou director.

Tot i això, La Salle indica que 'segueix tenint una confiança total' en l'antic director i en la seva 'honorabilitat'. Per aquest motiu, la institució educativa ja ha contractat l'assessorament del bufet d'advocats Monguilod per personar-se a la causa com a acusació particular. 'Demanem comprensió i confiança davant tots aquests fets i el suport a la institució i a la nova direcció', conclou l'escrit.

Decisió oportuna

El president de l'AMPA de la Salle, Josep Miquel Garcia, ha declarat que veu 'oportuna' la decisió de La Salle perquè 'contribuirà a apagar els ànims' i perquè el germà Balart 'potser no era la persona adequada per gestionar la situació'. Garcia ha dit que, des de l'associació, 'com és lògic, recolzarem el nou director' però també ha volgut deixar clar que la prioritat de l'AMPA passa, abans que res, 'perquè els nostres fills retornin quan abans millor a la normalitat'.

D'altra banda, el president també ha dit que les AMPA de la comarca s'estan plantejant fer un manifest per evitar que situacions com aquesta es puguin repetir en un futur. 'Ens ha sobtat que una persona que està essent investigada per uns delictes tan greus continuï donant classe amb normalitat', ha indicat. I ha afegit: 'Ens preocupa que el sistema no hagi funcionat bé'.

Per aquest motiu, Josep Miquel Garcia ressalta que s'intentarà consensuar un escrit –per enviar a Educació o a qui correspongui- 'per veure si entre tots podem millorar aquesta llacuna del sistema jurídic', ha concretat. I ha dit: 'Tot i que hi hagi una raó, segurament molt clara, d'un secret de sumari, ens preocupa que s'impedeixi que una escola no sàpiga que un professor està essent investigat per aquestes raons, perquè és un tema molt greu'.

La detenció del docent, Josep R.M., va tenir lloc el 9 de març al seu domicili de Fortià (Alt Empordà). El professor, que és natural de la Seu d'Urgell, fa dos anys que treballava al col•legi La Salle de Figueres, centre on havia arribat després d'estar un temps ensenyant a Andalusia. La policia espanyola l'acusa d'haver enganyat desenes de menors perquè es despullessin davant de la seva webcam.

Josep R.M. feia servir dues identitats diferents quan xatejava, depenent de si parlava amb nens o nenes. L'home, segons ha transcendit, incitava els menors a despullar-se i a fer postures sexuals explícites davant la webcam. En el moment de la seva detenció, en un pis del carrer Unió, Josep R.M. fins i tot va intentar barrar el pas als agents, perquè en aquell moment es trobava xatejant.
  • El president de l'AMPA de l'escola La Salle de Figueres, Josep Miquel Garcia, explica que la mesura ha estat 'oportuna' i contribuïrà a calmar els ànims dels pares