El fiscal manté la petició de 31 anys de presó per al parricida de Sils

L'acusat fa servir l'última paraula per dir que no és el "diable" que ha pintat l'acusació

Homicidi imprudent o assassinat i si l'acusat va matar la mare amb l'objectiu d'apropiar-se de la pensió i per ocultar que havia demanat un crèdit de 13.000 euros al seu nom pocs dies abans del crim. Aquestes són les qüestions principals que, a partir de demà quan es retirarà a deliberar, haurà de resoldre el jurat popular encarregat d'emetre el veredicte sobre el parricidi de Sils.

El fiscal Víctor Pillado manté la petició de 31 anys de presó. L'acusa d'un delicte d'assassinat agreujat perquè entén que va actuar amb traïdoria, amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic i per ocultar altres delictes. Li aplica una agreujant de parentiu. També l'acusa d'un delicte de falsedat en document mercantil i d'un delicte continuat d'estafa contra la Seguretat Social.

Al llarg d'una hora i deu minuts d'informe, el fiscal ha desgranat els indicis i les proves que considera que apuntalen l'acusació. D'entrada, ha qualificat d'absurda la versió de l'acusat, que sosté que va discutir amb la mare i que li va tapar la boca "perquè callés". "És impossible matar una persona sense voler de la manera que ell diu que ho va fer, de peu i cara a cara", ha dit el fiscal que basa l'afirmació en les declaracions de les forenses que van indicar que cal fer una "força considerable" i durant estona per asfixiar una persona.

Pillado considera que la investigació ha pogut determinar que va ordir un pla per matar la mare "per un mòbil tan cutre com és l'econòmic". Així, ha subratllat que sis dies abans del crim va anar fins a una botiga per comprar una pala, una aixada i unes brides. Del paquet de brides en faltaven set i cinc les va fer servir per lligar el cadàver de la seva mare. A més, cinc dies abans, diu el fiscal, va sol·licitar un crèdit de 13.000 euros a nom de la víctima fent servir l'aplicació del mòbil.

L'acusació pública apunta que a partir del setembre del 2017, l'acusat va establir una relació amb una dona que exercia la prostitució i va començar a gastar molts més diners dels que tenia, perquè no consta que treballés i "vivia de la seva mare". Aquell mes, diu Pillado, el parricida va demanar dos crèdits al seu nom però encara necessitava més ingressos. Per això, va acabar tramitant el préstec del novembre: "I en només un mes va dilapidar 9.000 euros".

Segons el fiscal, després de perpetrar el crim, l'acusat va embolicar el cos amb plàstic i el va "amagar" en una habitació del domicili amb l'accés segellat amb escuma de poliuretà per ocultar l'olor. L'acusació considera que el seu objectiu era que no es descobrís que estava morta i així podia continuar quedant-se la pensió de viduïtat de la mare. Els Mossos d'Esquadra van trobar el cos de la dona el 31 d'agost del 2018 després que finalment les amigues de la dona en denunciessin la desaparició. No es va descobrir abans, ha apuntat Pillado, perquè l'acusat es va encarregar de fingir que la mare era vivia arribant a contestar whatsapps a amigues i familiars.

Un accident domèstic

L'advocat de la defensa, Francisco Felipe López, ha modificat l'escrit de conclusions provisionals eliminant l'omissió del deure de socors i focalitzant-se ara en l'alternativa que proposava: que els fets son constitutius d'un homicidi per imprudència greu amb l'agreujant de parentiu i una atenuant de col·laboració amb la justícia. sol·licita 4 anys de presó.

En el seu informe, la defensa ha assegurat que la mort de la dona va ser un accident: "Es va iniciar una discussió familiar, la mare el va escridassar i el meu client li a taponar la boca perquè callés. Es va excedir però no tenia intenció de matar-la". El lletrat sosté que la tesi del fiscal es basa en "conjectures" però que no està avalada per cap prova. Per aquest motiu, ha explicat al jurat popular el principi jurídic 'in dubio pro reo' que implica que, en cas de dubte, sempre han de resoldre a favor de l'acusat.

L'advocat sosté que "no té cap sentit" que l'acusat matés la mare per diners perquè estava habilitat al compte bancari de la dona i podria haver-se quedat la pensió o haver demanat el crèdit amb la mare viva. També descarta la premeditació que apunta la investigació i remarca que és plausible que anés a comprar la pala, l'aixada i les brides amb l'objectiu d'arreglar el jardí, tal com va dir l'acusat.

Després de l'informe de la defensa, l'acusat ha volgut fer servir el darrer torn de paraula. No ho ha fet, com sol ser habitual en judicis amb jurat popular, per demanar perdó o reiterar que està penedit. El parricida confés s'ha adreçat al jurat per dir que no és el "diable" que ha pintat l'acusació i també ha qüestionat que un testimoni que va declarar en fase d'instrucció explicant com és ell en realitat no hagi declarat al judici a l'Audiència de Girona. Una testifical que, en tot cas, tampoc hauria sol·licitat la defensa.

"No soc la persona que han pintat aquí, dient que soc el diable i una persona agressiva, tinc 46 anys i és el primer cop que tinc problemes amb la justícia. Potser em mereixo 30, 40 o 50 anys de presó, no ho sé, però vull almenys que diguin la veritat sobre mi, que no jutgin tota la meva vida per un acte", ha conclòs l'acusat que sí que ha dit al jurat que "sentia molt" que haguessin hagut de veure les imatges que han vist durant el judici.