El parricida de Sils diu que només li va tapar la boca ''perquè callés'' i no la volia matar

Nega el mòbil econòmic i assegura que no va embolicar el cos per ocultar-lo

El parricida confés de Sils s'ha acollit al dret a no declarar a les preguntes del fiscal Víctor Pillado i només ha respost a les preguntes de la defensa. Tot i això, i a petició de l'acusació pública, la presidenta del tribunal ha admès incorporar perquè les valori el jurat popular les declaracions que va fer tant davant dels Mossos d'Esquadra com al jutjat d'instrucció.

Ha estat una declaració breu, tenint en compte la durada habitual dels interrogatoris d'acusats per homicidi o assassinat. El processat ha afirmat que no tenia intenció de matar la mare i que va morir de manera accidental. Segons el seu relat, el 9 de novembre del 2017 es va aixecar amb "mal de cap" perquè gairebé no havia dormit i va discutir amb la seva mare. "Li vaig tapar la boca perquè callés", ha dit.

Segons la seva versió, va pensar que la mare estava "inconscient", la va deixar al llit i va marxar de casa. Remarca que no es va plantejar que estigués morta fins que va tornar al domicili familiar del carrer Tigre de la urbanització Vallcanera "dos o tres dies després". "No me'n recordo gaire, de fet no sé ni on vaig estar", ha exposat.

L'acusat he negat que el crim fos premeditat, tal com sosté la investigació. De fet, ha remarcat que sis dies abans va anar a comprar una aixada, una pala i brides perquè tenia intenció d'arreglar el jardí. Aquestes brides son les que els Mossos d'Esquadra subratllen que va fer servir per lligar el cos de la víctima.

També ha descartat el mòbil econòmic. Segons el seu relat, el crèdit de 13.000 euros del 3 de novembre el va demanar ell en nom de la seva mare però amb el seu consentiment. L'acusat ha declarat que ell havia treballat sempre amb negre i havia cobrat una indemnització per un accident de bici en el que va perdre una orella però que no se'n refia dels bancs i, per això, ho tenia en efectiu. "Hi havia moltes maneres per aconseguir els diners, no li havia de fer mal a la meva mare per diners", ha afegit.

La investigació situa el crim el 9 de novembre del 2017 però no van localitzar el cos de la dona fins el 31 d'agost del 2018, després que en denunciessin la desaparició. Estava embolicat en plàstic, en una habitació del garatge i amb la porta segellada amb escuma de poliuretà per ocultar l'olor. L'acusat també ha negat que tingués intenció d'ocultar el cos de la dona per continuar cobrant la seva pensió de viduïtat: "Només volia apartar-lo de la meva vista, no suportava veure-la".

El parricida ha assegurat que està molt penedit i que, si pogués, donaria la seva vida per la de la seva mare. També ha apuntat que feia temps que tenia insomni i que, arran de la pèrdua de l'orella, sentia fressa constantment.

31 anys de presó

El judici es reprendrà demà amb la documental, les conclusions i els informes. Després, el jurat popular es retirarà a deliberar fins a tenir el veredicte. El fiscal demana inicialment 31 anys de presó. L'acusa d'un delicte d'assassinat agreujat perquè entén que va actuar amb traïdoria, amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic i per ocultar altres delictes. Li aplica una agreujant de parentiu. També l'acusa d'un delicte de falsedat en document mercantil i d'un delicte continuat d'estafa contra la Seguretat Social.

La defensa de l'acusat, encapçalada pel lletrat Francesc López, sosté que el suposat parricida no va ordir cap pla per matar la mare. El lletrat sosté que la dona va acabar morint perquè tenia "dolències respiratòries greus" i perquè el seu fill no la va auxiliar. Per això sosté que la mort va ser "un accident" i que els fets són constitutius d'un delicte d'omissió del deure de socors agreujat o, subsidiàriament, d'un homicidi imprudent. L'advocat demana un màxim de 4 anys de presó.