El parricida de Sils s'hauria fet passar per la víctima durant mesos per ocultar el crim

Va enviar missatges de Whatsapp des del telèfon de la mare a les amigues

El judici contra el parricida de Sils que s'enfronta a 31 anys de presó acusat d'assassinar la mare, demanar préstecs al seu nom i continuar cobrant la pensió de viduïtat s'ha reprès aquest dilluns a la secció tercera de l'Audiència de Girona. Davant el jurat popular, han declarat la doctora i les amigues de la víctima, que van ser les que van alertar que feia mesos que no sabien res de la dona i van sospitar que li podria haver passat alguna cosa, l'altre fill de la dona i la seva jove.

Tots els testimonis han apuntat que no van tornar a veure la dona de 63 anys a partir del novembre del 2017. Es van estranyar perquè la víctima tenia una vida social activa, solia anar a fer cafès amb amigues, a ballar o a classes de zumba. En aquell moment, han explicat, estava de baixa perquè l'havien operat de cataractes. De fet, la doctora del CAP ha detallat que li va saltar una alerta perquè no havia anat a recollir la següent baixa. Tampoc es va presentar a la intervenció que tenia programada per a l'altre ull.

Les amigues la van trucar i hi van contactar per Whatsapp. No van poder tornar a parlar amb ella però sí que va anar contestant alguns missatges. Alguns dels testimonis, però, han concretat que sospitaven que no era ella qui responia perquè alguns dels missatges eren en català (idioma que acostumava a fer servir) o per la manera com estaven escrits: "Ella solia fer faltes i aquests no en tenien".

La investigació apunta que l'acusat es va fer passar per la dona per evitar que en denunciessin la desaparició. També amb el seu germà –l'altre fill de la víctima- amb qui es comunicava de tant en tant. Al judici, ha declarat que es va arribar a enfurismar amb la mare perquè no va anar a passar cap dia de Nadal amb la seva família a Badalona, com solia fer: "Em va tocar la fibra però no em vaig imaginar res".

De fet, des del telèfon de la seva mare, el seu germà li va contestar els missatges dient-li que "tenia dret a fer la seva vida" i que ja parlarien més endavant, posant com a excusa que estava passant uns dies a casa d'uns amics o que estava fora de viatge a les Balears. La jove de la víctima, però, sí que temia per la vida de la seva sogra: "Li vaig dir al meu home que el seu germà havia matat la mare. Jo el veia capaç de fer-ho".

Les amigues han detallat que cap al mes de maig del 2018 van aconseguir contactar amb el fill de la víctima que vivia a Badalona, que es va desplaçar fins a Sils. Li van explicar les seves sospites i el fill va intentar accedir a la casa per una finestra però no se'n va sortir. Finalment, va poder parlar amb el seu germà que li va dir que la mare havia conegut un home i que estaven sempre "amunt i avall". "Tant de bo la meva mare m'hagués explicat alguna cosa sobre la relació amb el meu germà abans, però suposo que això és com quan hi ha maltractaments en un matrimoni, que no te n'assabentes", ha lamentat el germà.

Finalment a l'agost les amigues van aconseguir interposar la denúncia. Al judici han dit que ja ho havien intentat abans a la Policia Local però que els hi van negar l'opció perquè no eren familiars. Un cop el cas va arribar als Mossos d'Esquadra, van obrir la investigació i van aconseguir l'autorització per entrar a la casa. Allà, el 31 d'agost del 2018 hi van localitzar el cos de la víctima embolicat amb plàstic.

Crèdits i la pensió de viduïtat

El fiscal Víctor Pillado sosté que l'acusat va començar a planejar l'assassinat de la seva mare quan es va adonar que no podria aconseguir nous crèdits ni disposava dels diners per fer front als que ja havia contractat: "Va decidir idear un pla encaminat a obtenir ingressos econòmics regulars a càrrec de la seva progenitora materna, una decisió que comportava acabar amb la seva vida".

El matí del 9 de novembre del 2017, segons l'acusació pública, l'acusat "va decidir executar el pla concebut prèviament" i va atacar la seva mare quan estava tombada al llit del seu dormitori. "Li va taponar les vies respiratòries fins que va deixar de respirar", apunta el fiscal. Pillado remarca que la dona no va tenir cap possibilitat de defensar-se perquè "l'atac va ser inesperat" i quan estava "completament desprevinguda". A més, també remarca que hi havia una "enorme desproporció física entre els dos".

Al llarg de més de nou mesos, fins que les amigues i veïnes de la víctima a la urbanització Vallcanera van denunciar la desaparició i els Mossos d'Esquadra van trobar el cos, l'acusat "va simular que la seva mare continuava viva" per apropiar-se de la pensió mensual de viduïtat. En total, segons el fiscal, va arribar a quedar-se amb 10.579,86 euros.

El judici continuarà demà a l'Audiència de Girona amb la declaració dels investigadors dels Mossos d'Esquadra, els forenses i les pericials. També està prevista la declaració de l'acusat.