La Trety de Maçanet rebaixa l'ERO i el deixa en 130 treballadors acomiadats

Els afectats per l'expedient rebran indemnitzacions de 33 dies per any treballat i una paga lineal de 4.000 euros

Després d'una reunió de més de set hores -va durar de les quatre de la tarda a la una de la matinada-, direcció i comitè d'empresa han arribat a un preacord per a l'ERO d'extinció. L'entesa s'ha aconseguit gairebé in extremis, perquè aquest divendres acabava el termini d'un mes que tenien les dues parts per negociar d'ençà que l'expedient va entrar-se al Departament d'Empresa i Ocupació.

El preacord rebaixa la xifra inicial de treballadors afectats, que passa de 145 a 130, i inclou tant un pla de jubilacions com un altre de recol·locació. El primer, que anirà a càrrec de l'empresa Atlantis, afectarà d'entrada el col·lectiu de treballadors que tenen entre 56 i 61 anys (de moment, dotze), tot i que Trety també oferirà la possibilitat que altres empleats puguin acollir-s'hi voluntàriament.

Pel què fa al pla de recol·locació, aquest anirà a càrrec de les empreses Uniconsult i Lee Hecht Harrison. Durarà un any i distingirà entre els treballadors d'oficines i els de fàbrica i la intenció és que, dos mesos abans de ser acomiadats, els empleats puguin fer un curs de reinserció laboral.

Segons explica el portaveu de CCOO al comitè, Oriol Canosa, els afectats per l'ERO d'extinció rebran indemnitzacions de 33 dies per any treballat amb un topall de divuit mensualitats. A més, tots els qui siguin acomiadats també percebran una paga lineal de 4.000 euros.

55.000 euros com a màxim

El preacord entre les dues parts també estableix que el global de les indemnitzacions a percebre per treballador serà de 55.000 euros com a màxim, i de 10.000 com a mínim. L'empresa Trety pagarà una part d'aquestes compensacions i l'altra, anirà a càrrec de Fogasa (com ja va passar en l'anterior expedient del 2009).

El comitè preveu explicar els detalls del preacord a l'assemblea de treballadors aquest dijous, i sotmetre'l a votació de la plantilla el divendres. Si els empleats avalen el document, la llista definitiva dels 130 afectats per l'ERO es preveu donar a conèixer a finals de gener.

La intenció de l'empresa és que els acomiadaments es portin a terme al llarg d'aquest 2013 en quatre fases. La primera sortida de treballadors tindrà lloc aquest mateix gener o a principis de febrer; la segona, abans de Setmana Santa; la tercera, abans de les vacances d'estiu, i la darrera, a finals d'any. L'aplicació de l'ERO suposarà acomiadar un 28% de la plantilla que treballa a Trety, formada per 458 treballadors.

En paral·lel a la negociació de l'ERO, la direcció de la Trety també ha aportat al comitè les previsions empresarials per al període 2013-2015. Segons precisa Canosa, aquest pla no esborra la incertesa que, en un futur, hi pugui haver un nou ERO. "La intenció és mantenir la plantilla, però això dependrà de si arriben nous projectes i comandes a la fàbrica", indica el portaveu de CCOO.

"El millor possible"

Oriol Canosa ha admès que, d'entrada, des de CCO no poden "estar satisfets" per aquest preacord, atenent sobretot al número d'afectats. De fet, el comitè sempre havia dit que lluitaria per reduir-ne l'afectació tant com fos possible. "No ens podem sentir satisfets, però també creiem que aquest és el millor preacord possible en les circumstàncies actuals", precisa Oriol Canosa.

"Durant gairebé el mes que han durat les negociacions, hem treballat molt per abaixar l'afectació de l'ERO des d'un primer moment, tot i que no hem aconseguit anar més enllà dels 130", ha indicat el portaveu del comitè. I hi ha afegit: "Allò que sí cal ressaltar, però, és que hem aconseguit un pla de jubilacions molt potent i un altre de recol·locació per a aquella gent que, per desgràcia, haurà d'abandonar la companyia".

L'empresa Trety, que es dedica a la fabricació d'escumes i components tèxtils per a cotxes, va presentar l'ERO d'extinció el passat 17 de desembre. Aquest no és el primer expedient que la firma ha aplicat en els darrers anys. Trety ja va presentar un ERO d'extinció el 2009 que va afectar 241 treballadors i també va aplicar un ERO temporal a tota la plantilla durant l'any passat.