La Trety presenta l'ERO per acomiadar 145 treballadors

El comitè intentarà reduir l'afectació mitjançant baixes incentivades i prejubilacions

L'ERO d'extinció que planava sobre la plantilla de la Trety, que es dedica a fabricar escumes i components tèxtils per a cotxes, ja s'ha fet realitat. La direcció ja ha entrat formalment l'expedient al Departament d'Empresa i Ocupació, i a partir d'ara les dues parts disposen d'un mes per intentar acostar posicions. 

L'expedient afecta 145 treballadors, un terç de la plantilla actual de la factoria. La direcció al·lega que, a conseqüència de la davallada de producció arran de la crisi, a partir del 2013 no hi haurà feina per a aquestes persones.

De moment, les dues parts encara no han entrat a fons en la negociació, perquè d'entrada el comitè prefereix estudiar la documentació que els ha tramès l'empresa. Això sí, els representants de la plantilla ja han avançat que, d'entrada, el que es proposen és abaixar el número d'afectats.

Això passa, segons concreta el comitè, per explorar vies com un pla de baixes incentivades, prejubilacions o bé derivar plantilla cap a altres plantes del grup (com ara a Valladolid, Vigo o bé Portugal). De fet, durant el darrer any, ja hi ha hagut treballadors que han acceptat traslladar-se a treballar fora de Catalunya.

Reunió a la Delegació del Govern

Les dues parts s'han reunit aquest matí a la Delegació del Govern de Girona, en presència del director general de Relacions Laborals, Ramon Bonastre. Durant la trobada, on hi han assistit totes les seccions sindicals del comitè (CCOO i UGT), s'ha posat damunt la taula la situació que travessa la factoria de la Selva. Per la seva banda, la Generalitat s'ha ofert a fer de mitjancer a les negociacions.

De moment, les dues parts encara no han parlat sobre possibles indemnitzacions. La intenció del comitè és centrar la negociació en diversos eixos, entre els quals hi ha la demanda d'un pla de recol·locació per als afectats i també sol·licitar a l'empresa que presenti un pla de viabilitat, per evitar que en un futur es pugui tornar a repetir la situació actual. La propera de les trobades entre la direcció de l'empresa i el comitè es farà aquest dijous 20 de desembre.

Trety, dedicada a la fabricació d'escumes i components tèxtils per a cotxes, és una de les empreses que s'ha vist tocada per la davallada de vendes al sector. La factoria va arribar a donar feina a més d'un miler de persones, però en els darrers anys ha anat reduint plantilla fins a arribar als 458 actuals.

El 2009, la tèxtil va presentar un ERO d'extinció que va afectar 241 treballadors. I durant tot aquest 2012, la factoria va aplicar un ERO temporal que afectava tota la plantilla, a qui s'ha enviat 44 dies a l'atur.