La direcció de la Trety de Maçanet anuncia un ERO d'extinció per als 145 treballadors

El comitè aposta per jubilacions anticipades, baixes voluntàries i un nou expedient temporal per evitar els acomiadaments

L'amenaça d'ERO d'extinció que ahir planava sobre la plantilla de Trety s'ha fet realitat aquest dijous. Durant una reunió entre direcció i comitè, l'empresa ha proposat acomiadar els 145 treballadors per als quals, a partir de l'any que ve, es preveu que no hi haurà feina.

A la pràctica, això suposa fer fora el 30% de la plantilla actual de la factoria, de 458 treballadors. Aquest nou expedient se suma als dos que, en els darrers tres anys, ja arrossega la tèxtil (un d'extinció i un altre de temporal, que s'ha acabat d'aplicar en els últims dies).

El comitè d'empresa s'ha oposat a l'ERO d'extinció i ha plantejat vies alternatives per evitar els acomiadaments. Entre aquestes, que s'apliqui un nou expedient temporal, que es facin jubilacions anticipades o que es promoguin baixes voluntàries incentivades entre els treballadors. Les dues parts es tornaran a trobar a principis de la setmana vinent per intentar acostar posicions que permetin superar la situació actual.

Trety, dedicada a la fabricació d'escumes i components tèxtils per a cotxes, és una de les empreses que s'ha vist tocada per la davallada de vendes al sector. La factoria va arribar a donar feina a més d'un miler de persones, però en els darrers anys ha anat reduint plantilla fins a arribar als 458 actuals.

El 2009, la tèxtil va presentar un ERO d'extinció que va afectar 241 treballadors. I durant tot aquest 2012, la factoria va aplicar un ERO temporal que afectava tota la plantilla, a qui s'ha enviat 44 dies a l'atur.