Un informe alerta que l'Ajuntament de Girona té massa treballadors temporals i que encadenen contractes

El ple aprova la gratuïtat de la Girocleta per als joves de 16 anys

Un informe signat per la interventora municipal alerta que l'Ajuntament de Gironamassa treballadors temporals i que més d'una vintena encadenen contractes. El document, que l'oposició ha esbandit al ple, fiscalitza les despeses de personal entre els anys 2018 i 2019.

Conclou, entre d'altres, que el consistori s'allunya del límit del 8% de temporalitat fixat per llei (perquè fins a un 26% dels contractes eren temporals) i critica que s'hagin assignat funcions directives a personal eventual. Precisament, lligat amb això, Guanyem ha carregat contra el govern per haver tornat a nomenar un coordinador de grans contractes. La tinenta d'alcaldia, Maria Àngels Planas, afirma que l'informe no detecta "deficiències greus" i defensa el nomenament.

L'informe es va emetre ara fa tot just una setmana. Perquè a la signatura, a sota del nom de la interventora, la data que hi apareix és el 5 de juliol. El document, però, se centra en analitzar totes les despeses de personal referides als anys 2018-2019 (és a dir, quan JxCat governava en solitari).

L'informe, del qual avui el ple n'ha donat compte, ha aixecat les crítiques de l'oposició. Tant Guanyem, com el PSC, com Cs, n'han posat de relleu algunes de les conclusions i n'han demanat explicacions a l'equip de govern.

Entre d'altres, l'informe assenyala que, durant el període analitzat, la taxa de temporalitat a l'Ajuntament era del 26%. I que tot i que s'estiguin convocant places per reduir-la, encara s'està lluny d'assolir el topall del 8% que marca la llei. A més, en referència a la temporalitat, l'informe també detecta més d'una vintena de casos de treballadors o interins que han estat encadenant contractes. Quan, en realitat, ja ocupen llocs de treball estructurals.

A més, l'informe d'intervenció també critica que s'hagin assignat a personal eventual "funcions directives, de coordinador d'àmbits i serveis municipals". Cosa que, alerta el document, és contrari a l'Estatut dels Treballadors Públics.

De grans contractes

Precisament, lligat amb això, el portaveu de Guanyem ha criticat que el govern hagi tornat a nomenar un coordinador d'empreses municipals, grans contractes i gestió territorial. Aquest càrrec, anteriorment, l'havia ocupat el regidor Eduard Berloso (que a principi de mandat no formava part del govern). S'ocupava, entre d'altres, de tres grans contractes: el de neteja, el de les aigües i les obres a la incineradora.

Ara, aquest càrrec de confiança passa a ocupar-lo Jordi Rubio, que havia estat coordinador d'Alcaldia. Percebrà un sou d'uns 52.400 euros anuals. En relació al seu nomenament, el portaveu de Guanyem ha criticat a l'alcaldessa haver "posat a dit" una "persona de partit", basant-se només en "criteris polítics". A més, Lluc Salellas també ha recordat que, inicialment, el càrrec de coordinador de grans contractes tan sols havia de durar dos anys, fins al juny d'aquest 2021, i ha criticat que aquest nou nomenament demostra "que es vol allargar fins a finals de mandat".

"No són greus"

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, en referència a l'informe de la interventora, ha dit que les observacions que s'hi recullen "no són greus". Ha explicat que l'equip de govern ja està actuant per corregir-les, d'acord amb allò que se'ls diu a les recomanacions, i també "dins el marc de l'ordenament jurídic".

En aquest sentit ha explicat, per exemple, que tot i que no ho poden fer "tan ràpidament com voldrien" –perquè aquí, venen marcats pels pressupostos- ja s'estan cobrint llocs de treball temporals amb places fixes.

En referència al coordinador de grans contractes, Planas s'ha limitat a dir que aquest càrrec "és molt clar" que havia de continuar essent-hi. Perquè com que el nou contracte de neteja encara no s'ha adjudicat, calia mantenir-lo.

Busos i Girocleta

D'altra banda, el ple d'aquest juny també ha aprovat inicialment la proposta d'ordenança tarifària del transport públic. Segons ha subratllat la regidora de Mobilitat, Marta Sureda, entre d'altres el text estableix que no s'apujaran les tarifes dels busos urbans, que se'n mantindrà la gratuïtat pels als menors de 12 anys i majors de 70, i també les bonificacions per a determinats col·lectius (com els joves, els universitaris o els qui tinguin ingressos baixos).

La nova ordenança, a més, incorpora la gratuïtat de la Girocleta per als nois i noies d'entre 16 i 17 anys, i la del servei d'autobús per a l'acompanyament escolar d'infants vulnerables. Sureda ha explicat que aquestes dues mesures no suposen "un cost extra" per a l'empresa pública TMG, i que han estat les úniques "possibles" que s'han pogut incloure atesa la situació "de fràgil equilibri econòmic" per la qual travessa.

L'aprovació inicial de l'ordenança ha rebut els vots a favor de tots els grups menys Guanyem, que hi ha votat en contra. La regidora Laia Pèlach ha dit que la d'avui era "una oportunitat perduda", perquè les noves mesures que s'han introduït són "molt limitades" i es podria haver anat més enllà. Pèlach també ha recordat que les tarifes dels autobusos urbans a Girona són de les més cares de l'Estat i ha demanat "més esforços" per atraure la ciutadania cap al transport públic.

Precisament, tot i votar-hi a favor, el PSC també ha fet notar els "elevats preus" de les tarifes dels busos urbans de Girona. Com a exemple, el regidor Joan Antoni Balbín ha dit que a la ciutat, el preu d'un viatge amb la T-10 surt a 1,07 euros. Un preu tan sols superat per Madrid (on és d'1,83 euros). Per això, Balbín ha dit que el 'sí' dels socialistes a l'ordenança és "provisional", perquè caldrà "continuar-ne parlant".