Endesa substituirà les torres malmeses per unes de més resistents però mantindrà la resta

Responsables de l'empresa assegurent que la xarxa estarà arreglada abans d'estiu

El director general de la companyia elèctrica a Catalunya s'ha excusat pels danys que ha causat el temporal a la xarxa de les comarques gironines establint un paral·lelisme amb els boscos. Segons Josep Maria Rovira, qualsevol persona que visiti els '10.000 metres quadrats de massa forestal que ha quedat trinxada' podrà comprovar de primera mà els efectes de la 'catàstrofe' i veurà que no és qüestió de materials ni de manteniment de les torres.

Rovira ha exposat que el tipus de neu que va caure era 'molt adhesiva' i que va arribar a fer plaques de gel al tendal elèctric que pesaven fins a deu vegades més el que les torres podien aguantar. 'O es trencava el conductor, o es doblegava la torre', ha assegurat Josep Maria Rovira que assegura que totes les torres complien amb la normativa per a instal·lacions en cota inferior a 500.

'El arbres estan preparats per resistir el que vingui, especialment a les comarques gironines on hi ha molt vent', ha afirmat Rovira que avala així la seva tesi i conclou que no es tracta de torres en mal estat ni rovellades, sinó que la tempesta no es podia preveure i va ser una 'catàstrofe' per a la xarxa de distribució elèctrica.

Tot i aquestes afirmacions, el màxim responsable de la companyia al país ha assegurat que totes les torres que han de reconstruir perquè han quedat vinclades o malmeses estaran més reforçades. 'Això és més ferro', ha exposat Josep Maria Rovira que explica que, tot i que no hi estan obligats per la normativa, en vistes a les conseqüències, les torres tindran una estructura més sòlida.

Normalitat abans de l'estiu

El director general d'Energia i Mines, Agustí Maure, ha explicat que el Govern ha reclamat a les companyies que assegurin que a l'estiu s'haurà tornat a la normalitat en el pla elèctric per evitar que pugui afectar negativament el turisme a les comarques gironines. Josep Maria Rovira ha afirmat que es compromet a complir aquests terminis i que la normalitat en el subministrament arribarà abans de la temporada turística per excel·lència.

Un primer termini serà Setmana Santa quan, segons Maure, els generadors de les zones més turístiques ja estaran apagats. El segon termini, abans de l'estiu quan no ha de quedar ni un sol generador en marxa a la demarcació. Tot i això, en deixaran alguns en zones estratègiques i també hi haurà tècnics especialitzats per actuar en cas d'incident.

Rovira ha recordat que a la demarcació hi ha un grup de més de 1.600 persones treballant per restablir el subministrament i que han fet venir més de 300 generadors provinents de l'estat espanyol i de França.

La MAT i la possible salvació

Durant una jornada que s'ha fet al Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Girona, els màxims responsables de Fecsa-Endesa i de Red Eléctrica a Catalunya han afirmat que tot i que la línia de Molt Alta Tensió (MAT) ho hauria evitat que altres torres cedissin, sí que hauria pal·liat els efectes perquè la xarxa elèctrica tindria un sistema menys radial i podrien recuperar el subministrament abans.

Tots els ponents ha criticat que els grups antilínia s'hagin oposat a la infraestructura però que ara, en comptes de pensar que podria ser necessària, també critiquin la gestió en aquesta situació.