Ecologistes en Acció diuen que Endesa era conscient del possible col·lapse de la xarxa de Girona

L'entitat també acusa al govern de fer demagògia amb la MAT respecte el temporal i el subministre elèctric

Per als ecologistes, si la nevada ha posat de manifest alguna cosa és que no hi ha 'cap necessitat' de construir la MAT i que el que cal és modernitzar la xarxa existent per donar cabuda a un sistema de distribució descentralitzat amb el suport de centres de generació d'energies renovables.

Aquesta plataforma ecologista entén que les energies eòliques i solars podrien ajudar a resoldre aquests episodis puntuals de caos en el subministrament elèctric. No obstant afirmen que l'oposició al desplegament eòlic a les comarques gironines contrasta amb la nul·la producció d'electricitat que genera aquest territori, al qual retreuen que no es responsabilitzi en la producció.

Segons Ecologistes en Acció hi ha un informe de Red Eléctrica Española que adverteix de la possibilitat de col·lapse de la xarxa elèctrica de les comarques gironines. Per això, afirmen, Endesa ha preferit capitalitzar les inversions a la zona en una central de cicle combinat enlloc de fer-ho en el manteniment i millora de la xarxa de distribució.

Ecologistes en Acció qüestiona els motius, el moment i les condicions en les quals es va dur a terme la privatització d'un servei públic tan important com la xarxa elèctrica. En aquest sentit, aposten perquè la instal·lació i el funcionament d'una xarxa d'energies renovables hauria de tenir una part de capital inversor d'origen públic per assegurar-ne el control.