L'Alt Empordà va registrar el juny temperatures 3,5 graus més elevades de l'habitual

El pantà de Boadella va registrar l'increment més elevat

El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha publicat avui les xifres de la temperatura mitjana registrada el mes de juny on s'ha pogut observar com a la comarca de l'Alt Empordà s'han donat anomalies respecte el que és habitual. En aquest sentit, la temperatura ha estat uns 3,5 graus centígrads més elevada de mitjana que en anys anteriors, registrant l'augment més important al pantà de Boadella a Darnius amb +3,8º.

Altres municipis que han registrat increments són Navata (+3,6º), Roses (+3,3º) i Cabanes (+3,2º). Aquestes anomalies són conseqüència de la persistència al llarg del mes de la massa tropical càlida com a conseqüència del flux del sud-oest relacionat amb les pertorbacions que van visitar Catalunya.

Pel que fa a les tempestes aquestes han afectat sobretot la meitat occidental i terç nord de Catalunya com a resultat d’una disposició de l’anticicló atlàntic de sud-oest a nord-est retirat cap a l’oest de la seva ubicació habitual i provocant una ondulació en el corrent en jet. Les pertorbacions atlàntiques provenien del sud-oest afectant el Principat amb precipitació acompanyada de fang i una temperatura elevada en els nivells baixos de la troposfera, fet que ha sigut un altre dels factors claus per a la formació de les potents tamborinades.

Les més importants es van donar el dia 17, quan una una línia de tempestes va creuar Catalunya de sud-oest al nord-est afectant especialment la part central del país destacant els 91 litres per metre quadrat registrats a Puigcerdà (Cerdanya), els 75 litres a Camarles (Baix Ebre) o els 65 litres a Miravet (Ribera d’Ebre).

Cal remarcar que durant  la tarda del dia 17 es va produir un tornado entre els municipis de la Llacuna i Santa Maria de Miralles a la comarca de l’Anoia. S’estima que el tornado va tenir una intensitat d’EF1, segons l’escala de Fujita millorada (138 a 178 km/h).

Un mes sec

Ha estat un mes sec a bona part del país i fins i tot molt sec al quadrant nord-est. En canvi, ha estat plujós o molt plujós en una franja central que s’estén des de les Terres de l’Ebre fins al Pirineu oriental.

La irregular distribució de la precipitació està relacionada amb les pertorbacions amb un flux del sud-oest que normalment afecten la meitat occidental i vessant sud del Pirineu.

Cal recordar que el mes de juny, juntament amb juliol i l’agost, són els més plujosos a sectors del Prepirineu i Pirineu i, en canvi, són els menys plujosos al sud del país. Això explica les anomalies molt positives que s’observen a les terres de l’Ebre, mentre que al Pirineu i Prepirineu són fins i tot negatives, malgrat que la pluja acumulada hagi estat superior.