Jutgen l'acusat d'assassinar un home d'una ganivetada al coll a la Rambla de Figueres

L'home l'any 2006 ja va matar la propietària del pis on vivia de lloguer

El judici contra l'acusat d'assassinar un home d'una ganivetada a la Rambla de Figueres (Alt Empordà) el 29 d'abril del 2019 ha començat aquest divendres a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular.

El fiscal demana 23 anys de presó per assassinat amb l'agreujant de reincidència perquè l'any 2006 Mohamed Regrag va matar la propietària del pis on vivia de lloguer, al barri de la Marca de l'Ham. Aleshores l'Audiència el va absoldre perquè li va aplicar una eximent completa d'alteració mental i li va imposar fins a 14 anys d'internament psiquiàtric. L'acusació particular eleva la petició a 25 i apunta que l'acusat va actuar mogut per l'odi perquè va dir que volia matar "un català". La defensa sosté que continua patint un trastorn mental.

Després de la tria del jurat popular, el judici ha començat amb la lectura dels escrits de conclusions provisionals del fiscal, l'acusació particular i la defensa i les al·legacions prèvies. El judici es reprendrà dilluns amb la declaració de l'acusat.

Un crim "premeditat", amb una víctima escollida "a l'atzar" i que no va tenir cap possibilitat de defensar-se quan l'acusat li va assestar una ganivetada al coll. El fiscal Enrique Barata i l'acusació particular, encapçalada pel lletrat Toni Quera, acusen Mohamed Regrag d'assassinat i han perfilat al tribunal popular com van tenir lloc els fets.

La víctima, un home de 63 anys, estava "tranquil·lament" assegut en un banc de la Rambla de Figueres xerrant amb dos amics. "Quan ja s'aixecava per anar a casa a sopar perquè eren dos quarts de nou del vespre, l'acusat li va segar brutalment la vida amb un atac del tot inesperat", ha explicat Barata.

"Estem jutjant un crim vergonyant, covard i traïdor", ha afirmat Quera que, a més, ha posat el focus en que el processat va actuar mogut per l'odi: "Ell mateix va dir que havia decidit executar una persona catalana i de Figueres". Les acusacions apunten que, seguint aquest pla prèviament concebut, el mateix dia del crim va anar a un basar de la ciutat a comprar el ganivet que va utilitzar per perpetrar els fets.

Després, va anar a la Rambla i hi va estar passejant "amunt i avall" fins que va escollir el seu "objectiu". "Aprofitant-se de l'estat de relaxament i indefensió de la víctima, va executar l'atac letal", relata el fiscal que exposa que li va assestar una ganivetada que li va causar un tall "profund" al coll i els serveis d'emergències no van poder fer res per salvar-li la vida. "El va degollar enmig de la Rambla de Figueres. Va deixar tres fills, néts i una esposa", ha explicat l'advocat de l'acusació particular.

A l'acusat el van detenir immediatament després i va assegurar que havia apunyalat la víctima perquè sentia "desig de venjança". Mohamed Regrag va dir als Mossos que, des que havia sortit del psiquiàtric, havia intentat fer "vida normal" tant a Girona com a Barcelona però que no l'havien "deixat". Per això, va afirmar que se sentia "molt maltractat" per les institucions perquè no li donaven un pis de protecció oficial i perquè la pensió que rebia no li arribava per viure.

Reincident

El fiscal demana 23 anys de presó per assassinat per traïdoria i l'agreujant de reincidència. L'acusació particular eleva la petició a 25. Les acusacions recullen que l'Audiència de Girona ja el va jutjar l'any 2008. En aquella ocasió, per matar d'una ganivetada la propietària del pis on vivia de lloguer, un habitatge al barri de la Marca de l'Ham de Figueres.

Els fets van tenir lloc poc després de la mitjanit del 31 d'octubre del 2006. Segons la sentència, l'atac es va produir de forma "totalment sobtada i inesperada" i la víctima no va poder fer "cap acte eficaç de defensa". La secció quarta de l'Audiència el va absoldre perquè li va aplicar una eximent completa d'alteració mental. Segons la resolució, en el moment del crim "presentava un episodi psicòtic amb quadre delirant de tipus paranoide". Li van imposar màxim 14 anys d'internament psiquiàtric.

La salut mental de Regrag és el focus d'aquest segon judici. El fiscal i l'acusació particular sostenen que no pateix cap trastorn mental i que tant els informes pericials com els psiquiatres que l'han tractat al llarg d'aquests anys descarten que tingués les capacitats afectades el dia que va perpetrar el crim a la Rambla de Figueres.

La defensa, encapçalada pel lletrat Francisco Javier Rollón, argumenta que en l'anterior judici li van diagnosticar esquizofrènia paranoide i que "no té curació". Per això, sol·licita al jurat que li apreciï una eximent completa i que l'absolguin. També nega que es pugui considerar Regrag reincident perquè la sentència del primer judici va ser absolutòria.