Camacho (PP) reclama a Montilla que comparegui davant el Parlament i cessi Saura pel temporal

La popular demana al president que faci 'autocrítica' i reconegui la 'plena incompetència' del Govern

La presidenta del PPC, que aquest dimarts ha visitat Lloret de Mar, no ha estalviat retrets a l'hora de definir quina va ser l'actuació del Govern arran del temporal de neu i l'apagada elèctrica que va deixar nombroses poblacions de la Costa Brava a les fosques. 'El Govern va estar completament parat', ha declarat Alícia Sánchez-Camacho.

Camacho ha dit que la sensació que hi ha ara a les comarques gironines és la 'd'indignació' perquè molts alcaldes i municipis 's'han hagut d'espavilar per ells mateixos' a l'hora de gestionar els problemes. Per aquest motiu, la presidenta del PPC ja ha avançat que entraran al Parlament tres sol·licituds d'urgència. La primera, amb caràcter 'prioritari', perquè es creï una finestreta única on els ciutadans, empresaris i sectors afectats puguin presentar reclamacions a les elèctriques.

La segona, perquè s'incrementin en 2.500 els efectius que es destinaran a la neteja dels boscos, amb nombrosos arbres caiguts i branques trencades arran del temporal. I la tercera, perquè 'es compensin financerament' els ajuntaments, que han hagut de posar recursos de la seva butxaca per pagar despeses i també grups electrògens per intentar portar l'electricitat als seus veïns.

Per a Camacho, però, la situació que ha viscut el territori també s'ha de traslladar en clau política al Parlament de Catalunya. Per això, la presidenta del PPC ha reclamat la compareixença del president de la Generalitat, José Montilla, davant la cambra per donar explicacions. 'En una situació tan greu com la que han patit milers de veïns, no pot ser que ningú assumeixi responsabilitats', ha declarat Camacho.

La presidenta ha demanat a Montilla que faci 'autocrítica seriosa' de tot allò 'que ha fet malament en matèria de prevenció i mala gestió, per gairebé haver abandonat els ajuntaments a la seva sort'. En referència al president de la Generalitat, Alícia Sánchez-Camacho també ha definit de 'prepotent' l'actitud que va tenir Montilla durant l'entrevista concedida ahir al vespre a TV3.

'Si el que volia era fer una entrevista per donar respostes, no ho va aconseguir; va tenir una actitud prepotent, reconeixent que tot ho havia fet bé i hi havia hagut molt pocs errors', ha indicat Camacho. La presidenta del PPC també ha dit que Montilla viu 'en una altra realitat, aliena a la del territori' i li ha reclamar que actuï cessant el conseller d'Interior, Joan Saura.

Absolutament desprestigiat

Per a Camacho, el Govern va actuar 'amb desídia' i amb 'paràlisi' a l'hora de gestionar les conseqüències de la nevada. En referència a Saura, la presidenta del PPC ha criticat que no va trucar a l'Ajuntament de Lloret de Mar 'fins al cap d'una setmana que els veïns estiguessin sense llum'. Camacho ha dit que 'qui va respondre van ser els ajuntaments', i ha considerat molt greu que no s'activés un pla d'emergència 'un dia després del temporal, aportant equips electrògens i activant els efectius de Protecció Civil per fer el porta a porta'.

En referència al titular d'Interior, Camacho ha titllat Saura de 'conseller que no té cap tipus de prestigi'. I ha afegit: 'I de retruc, qui ho comença a estar és el propi president', ha indicat Camacho. I ha afegit: 'És ell qui, des del 2006, coneixia la situació en què es trobava la xarxa elèctrica de les comarques gironines i no va fer res per evitar un desastre anunciat com el que s'ha viscut'.

Finalment, Alícia Sánchez-Camacho ha alertat el president de la Generalitat que, a quatre dies per a l'arribada de la temporada turística, si les comarques de Girona 'no estan cobertes, després del que ha succeït, es veurà la plena incompetència d'un Govern que ha fracassat estrepitosament'.
  • La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, demana al president Montilla que cessi el conseller Saura arran del 'desastre' que va suposar el temporal de neu i l'apagada elèctrica