Així visualitzen els ecologistes l'impacte visual del futur parc eòlic marí de Roses

Proposen posar els aerogeneradors a 70 km de la costa en comptes de 20

Nou intent per aturar el macroparc eòlic marí que volen impulsar l'empresa Blue Float Energy i el grup d'enginyeria SENER al golf de Roses (Alt Empordà). La plataforma contrària que s'ha creat per aturar-lo ha elaborat una recreació per fer evident "l'impacte terrible" que tindria per al territori. La projecció permet veure diferents punts de la Costa Brava des d'on es "ferien evidents" els molins. "Ho hem fet amb les dades que les empreses ens han donat i sobreposant-les a les imatges", explica la biòloga i paisatgista, Anna Zahonero, que és la impulsora del treball.

Zahonero lamenta que "no s'ha tingut en compte" el mar com element patrimonial i ha comparat la zona amb la muntanya de Montserrat. "És evident que no ens imaginem una sèrie de molins en una zona com aquesta. Doncs al mar tampoc, perquè és un element patrimonial per a la gent de l'Empordà", explica.

Per la seva banda, l'arquitecte i membre de la l'entitat, David Abad, ha destacat que, a més de l'impacte visual, el macroparc obligarà a "trinxar el territori", perquè caldran línies elèctriques per transportar l'energia.

El vídeo que han presentat aquest dissabte al centre cívic de Sant Pere Pescador, s'ha fet renderitzant imatges de setze de punts diferents de la Costa Brava, entre els quals, alguns d'emblemàtics com la Cala Jóncols, la Cala Montjoi o la Torre del Sastre de Roses. A més, també es poden veure les platges de Sant Pere Pescador, Pals, Sa Tuna, Fornells, el Cap de Begur o el passeig d'Empúries.

A 70 quilòmetres

Zahonero assenyala que la recreació demostra que "no hi ha hagut cap mena de sensibilitat pel paisatge" i proposa col·locar els aerogeneradors a 70 quilòmetres de la costa. La biòloga reivindica que "el mar i el paisatge han de tenir la consideració d'element patrimonial" i conclou que el projecte "sobrepassa les condicions estàndard que es donen a nivell europeu", per aquest tipus d'instal·lacions.

"No se n'ha trobat cap altre que tingui uns molins de les dimensions del parc Tramuntana", remarca Zahonero, que recorda que n'hi ha que tenen més aerogeneradors dels que proposa el projecte però estan més allunyats de la costa.

En la presentació del render al Centre Cívic de Sant Pere Pescador hi han assistit alcaldes i regidors de les poblacions afectades i representants dels consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà, i membres de la plataforma.