L'Alt Empordà farà visitables 65 monuments amb imatges en 360 graus amb una aplicació mòbil

La comarca participa en un projecte que engloba tota la demarcació

Acostar elements patrimonials i monuments poc accessibles. Aquest és el principal objectiu de la iniciativa que ha impulsat el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, en col·laboració amb la Diputació de Girona. L'ens oferirà 65 visites virtuals en 360 graus en diversos espais. Entre ells, 23 esglésies –amb les quals ha signat un conveni amb el Bisbat de Girona- però també palaus, cases particulars, castells o antigues fàbriques.

A més, s'ha reproduït en 3D més d'una desena de peces –entre elles, talles- que estaven dipositades als Museus de l'Empordà i el d'Art de Girona i que no es podien veure 'in situ', a més de 75 fotografies històriques i 31 textos literaris d'escriptors que hagin escrit sobre els espais d'interès. El contingut es podrà llegir però també es podrà escoltar en quatre idiomes.

Tots aquests elements es podran visualitzar a través d'una aplicació, que la Diputació de Girona ha encarregat, i que serà compartida per les vuit comarques de la demarcació. Cadascuna, però, decidirà quins elements hi inclou amb l'objectiu d'oferir espais d'interès per a aquells que facin rutes de senderisme, en bicicleta o bé "per a aquelles persones que vulguin planificar una sortida". De moment, segons el tècnic responsable del projecte, Joan Pluma, ja són quatre les comarques que treballen en iniciatives vinculades a les visites guiades virtuals.

Més continguts en un futur

L'aplicació comptarà, de moment, amb aquests elements però no es descarta en un futur incloure-n'hi de nous. "Ara hem fet un primer assaig amb l'esperança que es pugui ampliar. El 3D permet incorporar informació en realitat augmentada en un futur", assegura el tècnic responsable del projecte, Joan Pluma.

De fet, la idea és aconseguir que espais que habitualment estan tancats es puguin veure. Pluma ha comparat la iniciativa amb la possibilitat de poder-los veure "per un forat" com molts turistes fan quan es troben amb la porta del monument tancada. "Creiem que tots aquests espais expliquen el passat de la comarca i, per això, la voluntat és oferir un ventall ampli", assegura Pluma.

Per la seva banda, el director de l'empresa Culturània encarregada de la digitalització, Joel Colomer, assegura que es tracta d'una iniciativa pionera que permet "veure el passat a través de la noves tecnologies".