CCOO i la UGT fan una crida al petit comerç gironí perquè s'adhereixi a la vaga general

Els sindicats escalfen motors amb una marxa lenta de vehicles pel centre de Girona

Quan falten poc més de 24 hores perquè comenci la vaga general, els sindicats CCOO i la UGT han volgut fer una crida als sectors més indecisos -o que ja han anunciat que no tancaran- perquè se sumin a l'aturada. En concret, tant Bartomeu Compte com Dolors Bassa han reclamat al petit comerç gironí i als autònoms que optin per abaixar persianes aquest dimecres.

"En aquest moment d'empobriment de la classe treballadora, apel·lem a les classes mitjanes, i sobretot al comerç, perquè se sumin a la vaga, ja que la situació també els afecta", ha declarat Compte. I hi ha afegit: "Es tracta no només d'una vaga laboral, sinó d'una protesta per defensar un model social que està en perill".

De moment, els sindicats estan fent ara el recompte d'adhesions a comarques gironines. Entre els sectors on es preveu que el seguiment d'aquest 14-N sigui més massiu, hi ha la gran indústria i el transport. Per contra, els dubtes es troben ara en veure si l'administració pública (sobretot, els ajuntaments) secundaran la convocatòria.

"Sabem que a l'ensenyament i la sanitat la convocatòria tindrà seguiment, però a la funció pública ens fa por que l'amenaça d'ERO al personal laboral pugui frenar les adhesions", ha lamentat Dolors Bassa. De fet, tot i no rebre encara cap denúncia formal, sí que els dos sindicats han rebut trucades alertant de pressions per part d'empresaris en alguns sectors.

Entre aquests es troba, per exemple, la construcció. "És un dels més afectats per la crisi, i que ja acumula nombrosos expedients de regulació; i aquí sí que ens hem trobat comentaris de treballadors dient-nos que, si s'afegien a la vaga, serien els propers a entrar dins la llista d'acomiadaments", ha dit Dolors Bassa.

Llistat de botigues i restaurants

La secretària general de la UGT també ha avançat que el sindicat engegarà una campanya de pressió davant la decisió de moltes botigues, bars i restaurants de Girona de no secundar l'aturada. En concret, aquest dimecres aniran recorrent la ciutat i elaboraran una llista amb tots aquells negocis que hagin optat per no abaixar les persianes.

"Després, la farem pública, demanant a la gent que no hi vagi a comprar o a consumir davant la propera campanya de Nadal", ha dit Bassa.

Escalfar motors

Aquest matí, CCOO, la UGT i la Xarxa pels Drets Socials de Girona ja han començat a escalfar motors davant el proper 14-N. Ho han fet amb una marxa lenta de vehicles -clàxons inclosos- que ha recorregut el centre de Girona durant una bona estona.

Abans de pujar als cotxes, s'ha llegit un manifest que fa una crida a la ciutadania a adherir-se a la vaga. "La vaga general programada pel proper 14-N no és només una vaga laboral, sinó que és més social que mai, més ciutadana que mai", ha destacat la portaveu de la Xarxa, Núria Rocadembosch.

Demà al vespre, els sindicats ja començaran a repartir fulletons informatius a les dues entrades de Girona. Després, a partir de les deu, i coincidint amb l'entrada del torn de nit a les fàbriques, hi haurà diversos piquets desplaçats als polígons i a altres punts de la demarcació (com ara, l'aeroport).

Per dimecres, hi ha previstes dues manifestacions a la ciutat. La primera sortirà de davant de l'estació de Renfe, on es farà un esmorzar popular, i recorrerà el centre fins arribar davant la Subdelegació de l'Estat a Girona. La segona, sortirà de la rotonda del rellotge -propera a Correus- a les sis de la tarda i, després de passar per llocs com la Gran Via Jaume I, la carretera Barcelona o el carrer de la Creu, s'acabarà a la plaça Constitució.