Ocupen el rectorat de la UdG reclamant un compromís ferm contra ''la crisi educativa''

Els estudiants reclamen a Quim Salvi que se'ls escolti

Estudiants de la Universitat de Girona (UdG) han ocupat el rectorat per reclamar un compromís ferm contra "la crisi educativa". Convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), han penjat pancartes davant l'edifici de les Àligues, han entrat al pati i asseguren que no marxaran fins que se'ls escolti.

Reclamen que els rectors signin el manifest batejat com a 'Compromís contra la crisi educativa', que es focalitza en cinc demandes, entre les quals hi ha equiparar preus entre graus i màsters, remunerar totes les pràctiques i impulsar protocols feministes "efectius". "L'ocupació és una eina de pressió, però també una oportunitat per reclamar als rectors que es posin al nostre costat", ha assegurat una portaveu del SEPC.

Protesta

A les deu del matí, una vintena d'estudiants convocats pel SEPC han penjat dues pancartes a la façana del rectorat. 'Rectorat ocupat. Rector, signa el compromís contra la crisi educativa' i 'Rector, signa el compromís', són els lemes que es poden veure a banda i banda de l'arcada que dona accés a les Àligues.

Després, els estudiants han entrat a dins del pati i han clavat enganxines a les parets. Porten escrita la frase 'Sou responsables #crisieducativa. Aquí es vulnera el dret a l'educació'.

La protesta, que també s'estén a la Universitat de Barcelona (UB), vol pressionar els rectors perquè signin el document 'Compromís contra la crisi educativa', un manifest a través del qual els estudiants demanen avançar cap a un model públic i equitatiu.

Els estudiants asseguren que s'estaran al rectorat de la UdG fins que aconsegueixin reunir-se amb el rector, Quim Salvi. Al llarg del matí han muntat debats i també tenen previst quedar-s'hi a dinar. Tot i això, una portaveu del sindicat, la Mar, admet que aquest cop no s'hi quedaran a passar la nit. Perquè les restriccions per la pandèmia ho impedeixen.

De moment, els estudiants ja han fet una primera protesta. S'han repartit pel pati –guardant distàncies per la covid-19 i han exhibit folis on s'hi recullen els cinc compromisos que inclou el manifest. D'entrada, reclamen que s'equiparin els preus dels màsters i els graus. Exigeixen també que les pràctiques es remunerin de manera "obligatòria", així com que s'impulsi un pla de xoc "contra l'emergència lingüística" i s'impulsi l'ús del català a les aules.

El quart punt reclama que els rectors donin suport a l'absolució de tots els encausats per defensar la universitat pública. I el cinquè, que s'impulsin "protocols feministes efectius" que incloguin també la revisió de plans docents.

"És el vostre torn"

Abans de començar els debats, la portaveu del SEPC ha llegit un manifest. "Rectors, és el vostre torn!", ha dit, interpel·lant directament al de la UdG, Quim Salvi, perquè signi el manifest per lluitar contra la "situació límit que viu la universitat".

"L'ocupació d'avui és una mesura de pressió, però també ha de servir com una oportunitat per potenciar un model d'universitat pública; amb això, volem demanar als rectors que es posin al nostre costat", ha assegurat la portaveu del sindicat. "Fem una crida al conjunt d'estudiants de la UdG i també a la ciutadania perquè es mobilitzin, i ens ajudin a construir l'educació que volem", ha conclòs.