Un administrador de Vilaró, imputat per corrupció, estafa i tràfic d'influències

El Jutjat Mercantil de Girona l'aparta de les seves funcions i s'investiga si va voler liquidar l'empresa per treure'n benefici

Càrnies Vilaró de Sils (Selva) i Matadero Salida 13 de Granollers, dues empreses del mateix grup, van presentar concurs de creditors el març del 2010. El grup va optar per aquesta sortida després de veure com els bancs els retiraven el finançament, cosa que no els permetia superar els deutes que havien contret (que en el cas de Vilaró ascendien a 99 MEUR).

Mentre s'intentava trobar una sortida a la situació, Càrnies Vilaró no va deixar de treballar. De fet, processava entre 1.500 i 1.600 porcs per dia, i l'any passat va tancar l'exercici facturant 100 MEUR. A més, era la primera exportadora de carn de porcí de tot l'Estat (a llocs com Corea, Sud-àfrica o el Japó).

Per remuntar la situació, l'empresa va fer un pla de viabilitat, que havia de rebre l'aval dels creditors. Entre ells, el CESCE, una companyia d'assegurances d'impagats de titularitat majoritàriament pública (estatal). Precisament, el CESCE era el principal creditor de Vilaró i, des de l'inici del procés concursal, va proposar i nomenar com a administrador Luis V.M., l'home que ara està imputat per corrupció.

Segons denuncia el bufet d'advocats Frade Gobeo, representant de la càrnia, "al llarg de tot el concurs, i de forma accentuada a partir de la segona meitat del 2011, els propietaris de Matadero Salida 13 i Vilaró van detectar suposades activitats irregulars per part de l'administrador".

L'advocat que ha defensat els interessos de l'empresa, Iñaki Frade, diu que sospiten que Luis V.M. es va aprofitar del seu càrrec d'administrador per abocar Càrnies Vilaró a la liquidació i, a canvi, treure'n una comissió. De fet, tant l'empresa de Sils com la filial de Granollers havien rebut una opció de compra, tot i que abans de tirar-la endavant calia aprovar el pla de viabilitat.

El passat 28 de juny, el Jutjat Mercantil va convocar la junta de creditors per votar el pla de viabilitat que havia de decidir la continuïtat de l'empresa. Un document que, en l'argot mercantil, es coneix amb el nom de Proposta Avançada de Conveni (PAC).

Aquell dia, però, ni CESCE, ni l'administrador, ni tres bancs més es van presentar. Això va suposar que no hi hagués quòrum suficient i que, de manera irremeiable, Vilaró es veiés abocada a tancar i acomiadar els seus 125 treballadors.

Apartat del procés

La querella contra Luis V.M. es va presentar a finals de l'any passat, després que els propietaris de Vilaró i Matadero Salida 13 detectessin les suposades irregularitats. Ara, la fiscalia i el Jutjat Número 4 de Girona l'investiguen per veure si es va voler aprofitar de la situació i li imputen formalment tot un seguit de delictes (en concret, prevaricació, suborn, administració fraudulenta, estafa, corrupció entre particulars, tràfic d'influències i ús d'informació privilegiada).

L'obertura del procés penal contra l'administrador ja ha suposat que el Jutjat Mercantil l'hagi cessat en el càrrec. Tot i que, com admet Frade, ara ja no hi hagi marxa enrere amb la situació de Càrnies Vilaró -l'empresa ja està tancada- sí que els jutjats hauran de determinar si Luis V.M. té alguna responsabilitat penal en tot el procés.

"El que volem és que quedin les coses clares, i veure si l'administrador actuava amb l'objectiu final de liquidar l'empresa", destaca Iñaki Frade. Tot i que Càrnies Vilaró ja sigui història, però, Matadero Salida 13 encara pot subsistir. I és que aquest escorxador, que dóna feina a una setantena de treballadors, està pendent d'un recurs del Jutjat Mercantil per veure si pot tirar endavant el conveni que li permeti continuar treballant.