Denunciat per fer nou abocaments incontrolats de fibrociment al Gironès, el Baix Empordà i la Selva

L'home és un veí de Palafrugell de 37 anys

Els Mossos d’Esquadra van denunciar administrativament el 29 de març, a Palafrugell (Baix Empordà), un home de 37 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Palafrugell, per nou abocaments il·legals de fibrociment a les poblacions de Caldes de Malavella (Selva), Llagostera (Gironès) i Forallac (Baix Empordà).

A finals de l’any passat efectius d’aquesta unitat regional, en el marc del servei de prevenció d’abocaments i abandonament de residus sòlids, van localitzar diversos abocaments il·legals de planxes de fibrociment així com canonades, bidons, dipòsits i sacs amb restes d’amiant en zones boscoses dels termes municipals de Caldes de Malavella, Llagostera i Forallac. Paral·lelament, la Policia Local de Caldes de Malavella també va localitzar alguns abocaments dins el seu terme municipal, sumant un total de nou abocaments.

Entre aquestes restes de deixalles també s’hi van trobar llançades diverses granotes de protecció d’un sol ús, discos de radial, guants, mascaretes, tubs, plàstics, runes, bombones de butà, fustes i restes de claus de fixació de les plaques de fibrociment utilitzats per desmuntar.

Amb tots aquests elements els mossos van iniciar una investigació que va concloure a finals del mes de març amb la interposició d’una denuncia a un veí de Palafrugell que tenia una empresa de neteja i manteniment, i que s’anunciava també com una empresa de gestió i retirada de fibrociment.

Els agents van comprovar que a aquesta empresa no li constava cap activitat ni projecte per tractar correctament la gestió de residus de fibrociment. En comptes de ser tractats en una planta gestora autoritzada, els abocava de forma incontrolada al medi natural, en zones forestals.

Tanmateix per dur a terme aquesta pràctica tenia dos operaris sense contracte de treball ni alta de la Seguretat Social. A més, els vestits de protecció localitzats en els abocaments no tenien el nivell de protecció que marca la normativa.  

El transport d’aquest material perillós sovint es feia amb furgonetes de lloguer sense cap mesura de protecció, supervisió, ni posterior desinfecció.

Aquesta pràctica incompleix molts preceptes de la normativa sectorial vigent i per això es va procedir a la seva denúncia i notificació a l’Agència de Residus de Catalunya, al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i als tres ajuntaments afectats.