Els Pets: 'L'any que ve toca nou disc'

El grup català debuta aquest dissabte a Londres amb totes les entrades venudes i espera sorprendre el públic amb una versió de Billy Bragg

"Tocar a Londres significa molt per a nosaltres, per un motiu senzill: que fem música pop d'arrel anglosaxona, és a dir, que hem begut de les influències del que s'ha fet aquí", explica en una conversa amb l'ACN el cantant d'Els Pets, Lluís Gavaldà. I és que el grup s'estrena aquest dissabte a la Sala Cargo de la capital britànica superant totes les expectatives. De fet, totes les entrades estan ja esgotades. "Anem al cap i casal de la música que ens agrada. És com si un catòlic anés a Lurdes o un àrab anés a la Meca", precisa Gavaldà.

Tan és així, que els d'Els Pets -Lluís Gavaldà, Joan Reig i Falin Cáceres- admeten que després de més d'un quart de segle damunt dels escenaris, la idea de tocar per primera vegada a Londres els posa nerviosos. "És nota que és important perquè estem tots tres com malaltons, amb nervis, tenim aquell rau-rau que no ens passava des de feia temps", assegura Gavaldà.

Al concert, hi presentaran una selecció gairebé cronològica dels seus millors temes, "començant per una cançó del primer disc i acabant amb una de les més noves". I, com a sorpresa, han confessat a l'ACN que interpretaran un tema de Billy Bragg, un cantant que no només els agrada musicalment sinó també "pel seu compromís social". L''experiència, admeten, fins i tot també podria servir per trobar noves idees per a un nou àlbum que sortirà al mercat l'any vinent, el 2013.

Nou disc a l'horitzó

"Tenim una regla no escrita per la qual, cada tres anys, surt un disc nou. I l'any que ve toca", confessa Lluís Gavaldà. Quan els fans del grup encara assaboreixen l'àlbum de versions que les altres formacions de l'escena pop catalana han fet per retre'ls homenatge, els de Constantí ja planegen una nova aventura musical. "Ara estem treballant la part més feixuga, que és la de fer les cançons, les lletres. Si tot va bé, de cara a la primavera ja ens hi posarem més seriosament per vestir-ho tot", explica Gavaldà. "L'any que ve, si no hi ha un forat negre a nivell d'inspiració, una sequera de composició, traurem un disc", afegeix.

Podria Londres formar part d'aquesta inspiració? "Pot ser que sí, perquè no? Pot sortir-ne alguna cosa. De coses ja ens n'han passat en aquests dos dies, així que inspiració en podem tenir", explica el cantant del grup. I és que pels tres components d'Els Pets l'experiència de tocar a la capital britànica és especial. "Som com un matrimoni de tres, i després de 27 anys d'estar junts, necessitem al·licients nous ja, noves postures perquè la flama continuï. I això de venir a Londres a tocar és com provar una nova postura", bromeja Gavaldà.

Sortir a l'estranger

El bateria, Joan Reig, assegura que l'experiència ha servit per trencar amb un "any sabàtic" en què volien mantenir-se lluny dels escenaris. "Ha estat una excusa per tornar a assajar i tornar-nos a veure, i a partir d'aquí ja no pararem perquè hem de preparar el nou disc", explica. De fet, Reig es mostra molt satisfet amb el concert a Londres i confessa que li agradaria fer el salt també a altres ciutats europees com Berlín o París. "Potser l'any vinent", senyala.

Pel grup Els Pets, sortir a l'estranger a tocar significa fer un "passet" més per a la internacionalització de la música catalana. "Som una cultura minoritària, minoritzada, no ens coneixen gaire, però darrerament Catalunya va molt pels diaris internacionals, i algun dia potser tindrem un estat propi que defensi la cultura catalana i que aposti per exterioritzar-la", defensa Reig. "Potser les noves generacions de músics catalans ho tindran més fàcil que nosaltres", afegeix.

Catalunya

Des de Londres, els components d'Els Pets confessen que Catalunya viu un bon moment musical, també en la seva internacionalització, però destaquen especialment la importància de l'escenari polític actual. Com a grup que sempre s'ha confessat independentista, Els Pets viuen el procés obert cap a la independència des de "l'entusiasme". 

"Des de fa 4 o 5 anys les coses s'han accelerat i fa dos mesos que han agafat una velocitat de creuer que jo que milito en l'independentisme des de que tinc coneixement no m'hagués pensat mai de veure", assegura Reig. "Ha estat un canvi radical", destaca Falin Cáceres. I Gavaldà ho resumeix, parlant de Catalunya, però potser també d'Els Pets: "Ja no hi comptàvem, i mira, encara hi arribarem".