Controlaran la presència de turó europeu a l'Albera amb càmeres de fotoparany

Es tracta d'una espècie en perill d'extinció

El Departament de Territori i Sostenibilitat instal·larà càmeres de fotoparany per analitzar la població de turó europeu ('Mustela putorious') que hi ha en el Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) de l'Albera (Alt Empordà).

Fins ara se n'havia detectat la presència d'alguns exemplars a través de càmeres de parany d'alguns naturalistes locals. Ara, l'objectiu és conèixer la població exacta d'aquesta espècie que està en perill crític dins de l'àmbit territorial. El Departament instal·larà càmeres on ja s'havia detectat anteriorment els exemplars de turó i al llarg de l'any s'anirà ampliant la prospecció fins a determinar la seva distribució dins de l'Albera.

El projecte de fotoparany s'emmarca en el projecte TuroCat, que està coordinat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, el Zoo de Barcelona i l'ONG Trenca. A més, compta amb el finançament de la Fundació Biodiversitat i el Ministeri per a la Transició Ecològica.

A més, es preveu fer altres actuacions a l'Alberta per millorar l'hàbitat del turó, com ara la recuperació del conill i el control de les espècies invasores. També s'alliberaran exemplars procedents de la Península Ibèrica per facilitar la recuperació d'aquesta espècie i afavorir la seva connectivitat entre les poblacions que queden a Catalunya.

El turó es troba en perill d'extinció per tres causes: la primera d'elles és la davallada d'exemplars del conill per culpa de l'aparició de malalties. Per altra, la presència d'una població de visó americà arran de l'escampament que hi va haver de les granges pelleteres. Per últim, la intensificació agrària també ha fet davallar el control natural de les poblacions d'aquests rosegadors.

En els últims 40 anys s'ha perdut més del 80% de l'àrea on habitava a Catalunya. Actualment, es té constància que n'hi ha menys d'un centenar a la plana del Baix Ter (Baix Empordà) i en poblacions molt petites en altres zones de l'Empordà i el Ripollès.