CiU convoca un ple urgent per aprovar les ordenances fiscals de Girona pel 2013

ICV se sumarà a l'abstenció de la CUP i l'equip de govern podrà tirar endavant la proposta

L'equip de govern de CIU, en minoria, va dur l'aprovació inicial de les ordenances fiscals del 2013 a un ple extraordinari dilluns. En el moment de l'exposició de les modificacions, la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va criticar durament el PSC per acusar-los de trencar un pacte establert per a la seva abstenció, un extrem que els socialistes van negar. Aquesta situació va provocar que les ordenances s'aprovessin perquè tots els grups de l'oposició van votar-hi en contra, a excepció dels tres regidors de la CUP que s'hi van abstenir.

Els efectes d'aquesta votació suposaven que les ordenances vigents es prorroguarien durant el 2013 si no s'aconseguia convocar un altre ple amb urgència, ja que els canvis en les ordenances han d'entrar en vigor l'1 de gener. La pròrroga suposava que tant impostos com taxes es mantenien congelats i, per tant, l'ajuntament havia d'assumir l'increment de l'IPC i l'IVA. La regidora d'Hisenda, Marina Àngels Planas, va assegurar que només per l'augment de l'IVA aplicat per l'Estat, l'ajuntament hauria de pagar 1.450.000 euros més el 2013. Planas va detallar que, amb les ordenances que havien preparat, un 20% d'aquest cost repercutia en els ciutadans perquè s'apujaven algunes taxes, com la d'escombraries o clavegueram, entre d'altres.

ICV s'abstindrà

Després de dies de converses, l'equip de govern ha aconseguit la complicitat dels dos regidors d'ICV que s'abstindran en el ple del divendres i que, sumats als tres regidors de la CUP, faran que l'aprovació inicial de les ordenances fiscals es pugui fer.

En un comunicat, l'equip de govern explica que s'han mantingut converses "encaminades a trobar un espai d'entesa de mínims" que permeti que es pugui fer l'aprovació inicial i, un cop en període d'exposició al públic, poder incorporar esmenes fetes tant pels partits com les entitats ciutadanes. En l'escrit es recull que el govern municipal es "compromet a treballar intensament" amb els grups que permetran que les ordenances prosperin (CUP i ICV) per tal d'arribar a nous acord amb vistes a l'aprovació definitiva.

Fonts de la CUP, han explicat que es tornaran a abstenir en el ple de divendres perquè consideren que d'aquesta manera les entitats podran presentar al·legacions i per evitar que el consistori hagi d'assumir tota l'apujada de l'IVA.

Per la seva banda, el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, ha justificat el seu canvi de vot al seu bloc. Olòriz ha explicat que han obert una reflexió interna i han rebut la demanda de la Mesa d'Entitats de la ciutat que volia presentar esmenes i que, per tot plegat, han iniciat converses amb el govern municipal. "Creiem que obrint aquesta via facilitem la millora de les ordenances i no obstruïm el normal funcionament de la institució de la qual formem part des de l'oposició", recull Olòriz al seu bloc.