Girona no aprova les noves ordenances i prorroga les vigents

L'equip de govern assegura havien pactat amb el PSC una abstenció que no s'ha produït

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, va iniciar a finals de setembre negociacions amb tots els grups de l'oposició per aconseguir suports suficients per aprovar les ordenances fiscals per a l'any que ve.

En prendre la paraula, la regidora ha carregat amb força contra el PSC, a qui ha acusat d'haver pactat amb CiU per tirar endavant la proposta i, quinze minuts abans del ple, haver-se desdit de l'acord. "Aquesta és una actitud deslleial i innoble", ha manifestat la regidora, que assegura que els socialistes els han "fet creure" que l'acord era formal.

Aquesta declaració de la regidora ha fet canviar el decurs del ple, ja que CiU quedava sense el recolzament suficient per poder tirar endavant les ordenances. Tots els grups, a excepció de la CUP que s'ha abstingut, han votat en contra de la proposta d'ordenances per considerar que no s'havien inclòs totes les millores que proposaven.

La portaveu socialista, Pia Bosch, ha negat que existís un acord i ha reconegut que, "com a molt", hi ha hagut un malentès. Segons Bosch, mai havien promès l'abstenció perquè l'equip de govern no havia arribat a acceptar totes les modificacions que proposaven. A més, ha assegurat que les acusacions de la regidora Planas "han dissipat qualsevol dubte" sobre què havia de votar el seu grup i ha anunciat que s'oposaven a la proposta.

Per la seva banda, la regidora d'ICV Núria Terés ha justificat el vot en contra perquè l'equip de govern no ha acceptat la proposta dels ecologistes de fer una "tarifació social" dels impostos, és a dir, aplicar una escala de preus en funció de la renda familiar.

Per part de la CUP, el portaveu ha argumentat l'abstenció per considerar que calen "canvis substancials" en les ordenances per tal que siguin les persones amb més diners aquells que hagin de pagar més impostos i les taxes més cares que la resta.

El PPC tampoc ha donat suport a la proposta d'ordenances. La portaveu, Concepció Veray, ha recordat que l'any passat sí va fer costat al govern en minoria de CiU quan es van congelar els impostos i les taxes i considera que no es van aplicar tots els canvis que demanava. En aquesta ocasió, Veray demanava que es congelessin totes les taxes i impostos, cosa que la proposta del govern no preveia.

Prorroga de les ordenances vigents fins el 2014

Aquesta insòlita situació en el ple de Girona fa que, a efectes pràctics, les ordenances del 2012 s'hagin de prorrogar durant tot l'any vinent. Això suposa que taxes i impostos queden congelats -el ciutadà pagarà exactament el mateix que ha pagat aquest any- però, per contra, les millores que CiU proposava per a l'any 2013 tampoc s'aplicaran.

A grans trets, la proposta de l'equip de govern congelava tots els impostos per a l'any 2013. Pel que fa a les taxes, no aplicava l'increment de l'IPC però, en el cas de l'IVA -que ha estat apujat recentment per l'Estat-, només l'augmentava en algunes taxes, com la d'escombraries, la zona blava o el servei de grua, entre d'altres. La proposta també permetia fraccionar el pagament dels rebuts en tres vegades (actualment són dos) i millorava algunes bonificacions per a les famílies nombroses.

El fet que l'equip de govern no hagi aconseguit els suports necessaris per a l'aprovació inicial de les ordenances del 2013 fa que no hi hagi temps material per iniciar un nou debat, ja que les ordenances han d'estar aprovades definitivament i en vigor l'1 de gener de 2013. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha renyat totes les formacions a qui ha acusat de "filibusterisme polític" per no permetre que s'aprovin unes ordenances que "eren clarament millors que les de l'any passat".

Aquesta situació té encara una segona conseqüència i és que l'ajuntament haurà d'assumir amb recursos propis tant l'apujada de l'IPC de taxes i impostos -una situació que ja preveia la proposta d'ordenances per al 2013- però també l'augment de l'IVA en totes les taxes, i no només en algunes com inicialment proposava el govern municipal.

Dues ordenances més aprovades

El ple extraordinari d'aquest dilluns a la nit també ha permès l'aprovació definitiva de l'ordenança de civilitat, gràcies als vots de CiU i PP. Aquesta nova norma preveu sancions de fins a 300 euros per als menors que beguin alcohol o fumin al carrer. En el cas dels majors d'edat, la norma prohibeix explícitament beure alcohol o llançar burilles a la via pública, tot i que aquí la sanció és menor. Aquesta ordenança també prohibeix el burca i el nicab en edificis públics, estendre roba als balcons, anar sense samarreta pel carrer o fer pícnic fora de zones habilitades.

El ple també ha aprovat definitivament -amb els vots a favor de CiU, PPC i PSC- l'ordenança que regula l'obertura de restaurants, bars i pubs en determinats sectors de la ciutat per evitar que on ja hi ha locals sorollosos se n'obrin més.