El despatx Birulés Cabré Romans serà l'encarregat de reformar el Museu Arqueològic de Banyoles

L'Ajuntament preveu una inversió d'1,5 MEUR

El despatx d'arquitectes Birulés Cabré Romans ha guanyat el concurs públic per reformar la part que queda del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACB). En la proposta dels arquitectes s'inclou una nau annexa que tindrà una sala polivalent per fer-hi conferències i altres activitats amb una capacitat d'unes 80 persones.

Aquesta reforma, amb un cost d'1,5 MEUR, representarà la culminació de les obres que s'han fet en el museu al llarg dels anys. L'alcalde, Miquel Noguer, ha avançat que la intenció és poder començar a treballar en breu per finalitzar el projecte en un termini de dos anys i que com a molt tard ja estiguin a punt a principis del 2023. En paral·lel, el consistori també treballarà en la museïtzació de l'equipament.

Noguer ha avançat que el despatx guanyador ja ha rebut els 140.000 euros per fer el projecte definitiu de reforma amb l'objectiu que les obres comencin aquest mateix any i a principis del 2023 els treballs s'hagin enllestit. El cost del projecte serà d'1,5 milions d'euros. Noguer ha destacat que "serà una inversió important" però ja tenen lligat tot el finançament per tirar-la endavant.

Aquesta nova reforma es diferencia de les que s'havien fet anteriorment, que es dividien per subfases i poc a poc s'anaven tirant endavant per "adaptar-se" al pressupost que hi havia en cada moment. L'alcalde, però, ha destacat que ara calia "una embranzida" al projecte i finalitzar-lo el 2023.

Més enllà de la reforma de l'edifici, Miquel Noguer ha avançat que després caldrà treballar en la museïtzació de l'espai. A més, l'alcalde també preveu fer obres al carrer de la Pia Almoina per mantenir la mateixa línia que la reforma que es faci a l'edifici del MACB.

Una porta entre la ciutat vella i la nova

El despatx d'arquitectes guanyador del concurs planteja l'opció de construir un nou edifici annex al museu que tindrà un accés independent, però que serà "complementari" a l'equipament cultural. Aquest edifici tindrà una sala en què s'hi podran fer conferències i altres activitats amb una capacitat aproximada de 80 persones. La idea és que en aquest espai s'hi facin diverses activitats culturals encara que no estiguin vinculades amb el municipi i per això s'ha projectat que tingui un accés diferent. A la vegada, aquest espai es podrà dividir en dues parts per fer-hi dues aules didàctiques.

Tot i així, l'arquitecte Frederic Cabré ha destacat que la idea és convertir aquesta estructura en "una porta que allargui la ciutat vella amb la ciutat nova". L'ampliació reformularà l'aspecte de la façana actual del carrer de la Pia Almoina i servirà "de porta d'entrada" a la zona verda que hi ha a la muralla. L'edifici estarà revestit amb coure, un "material noble" que malgrat no ser molt utilitzat en arquitectura a l'època medieval, sí que combina amb els valors històrics de l'edifici original. Tot i així, el coure és un material "més abstracte".

En aquesta ampliació també es farà una plata soterrada que servirà com a magatzem per guardar-hi "troballes de grans dimensions", ha explicat l'arquitecte. De tota manera, també s'ha preparat perquè l'espai es pugui visitar per si en un futur els usos del museu plantegen la possibilitat de veure el magatzem com a part de la visita.

Pel que fa a la resta de sales, Frederic Cabré no preveu canvis substancials. Sí que ha avançat que s'hi podrien fer canvis en la climatització de les sales d'exposició i millorar-ne la il·luminació, però no preveu cap canvi substancial. De tota manera, la intenció és crear "un recorregut circular" per al museu i això portarà a una "major obertura entre sales de la que hi ha actualment".